неделя, 15.09.24
15.8 C
София
23 C
Пловдив
13.1 C
Варна
Search Suggestions

      Кит, набеден за руски шпионин, е открит мъртъв

      Бял кит белуга на име „Хвалдимир“, забелязан за първи път в Норвегия недалеч от руски води с колан, който разпали слуховете, че може да е московски шпионин, е намерен мъртъв, предаде CNN.

      Норвежката обществена телевизия NRK съобщи, че трупът на кит е намерен да плава в залива Рисавика в южна Норвегия в събота от баща и син, които са били на риболов.

      Белугата, наречена чрез комбинирането на норвежката дума за кит — hval — и първото име на руския президент Путин Владимир, беше извадена от водата с кран и откарана до близкото пристанище, където експерти ще я изследват.

      „За съжаление открихме Хвалдимир да се носи в морето. Той е починал, но не е ясно каква е причината за смъртта“, каза морският биолог Себастиан Странд пред NRK, добавяйки, че по животното не се виждат големи външни наранявания.

      Дългият 4,2 метра (14 фута) и тежащ 1225 килограма (2700 паунда) кит беше забелязан за първи път от рибари близо до северния остров Ingøya, недалеч от арктическия град Хамерфест, през април 2019 г., носейки сбруя и това, което се появи да бъде стойка за малка камера и катарама, обозначена с текст „Оборудване Санкт Петербург“.

      Това предизвика твърдения, че белугата е „кит шпионин“. Експерти казаха, че е известно, че руският флот е обучавал китове за военни цели.

      През годините белугата беше видяна в няколко норвежки крайбрежни града и бързо стана ясно, че е много опитомен и обича да си играе с хората, каза NRK.

      Неправителствената организация Marine Mind съобщи на сайта си, че Хвалдимир се интересува много от хората и реагира на сигнали с ръце.

      „Въз основа на тези наблюдения изглежда, че Хвалдимир е пристигнал в Норвегия, като е преминал от руски води, където се предполага, че е бил държан в плен“, се казва в съобщението.

      Норвежките медии спекулират дали Хвалдимир може да е бил използван като някакъв вид „терапевтичен кит“ в Русия.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ