сряда, 18.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
18.7 C
Варна
Search Suggestions

      EURACTIVE: Руски ястреб настоява Путин да удари Запада с ядрено оръжие

      Караганов каза в интервю за вестник „Комерсант“, че Москва може да нанесе ограничен ядрен удар срещу страна от НАТО, без да предизвика тотална ядрена война

      Русия трябва ясно да заяви готовността си да използва ядрени оръжия срещу страни, които „подкрепят агресията на НАТО в Украйна“, заяви Сергей Караганов, който е един от най-влиятелните политолози в Русия и който притиска президента Владимир Путин да заеме по-категорична ядрена позиция спрямо Запада.
      Караганов каза в интервю за вестник „Комерсант“, че Москва може да нанесе ограничен ядрен удар срещу страна от НАТО, без да предизвика тотална ядрена война.
      Съединените щати, добави той, излъгаха, когато казаха, че гарантират ядрена защита на своите съюзници.
      Основната цел на ядрената доктрина на Русия, „трябва да бъде да гарантира, че всички настоящи и бъдещи врагове са сигурни, че Москва е готова да използва ядрено оръжие“.
      В коментари, публикувани седмици след като Украйна превзе част от руския регион Курск, от който силите на Москва все още се борят да изтласат украинските войници, той каза:
      „Време е да заявим, че имаме право да отговорим на всякакви масирани удари на наша територия с ядрен удар. Това важи и за всяко завземане на наша територия“.
      Изявленията на Караганов се следят отблизо от западни експерти по сигурността като индикатор за руското мислене относно външната, отбранителната и ядрената политика.
      Неговите мнения не представляват официална политика, но Кремъл му даде многократни възможности да ги изрази на влиятелни форуми и да ги представи директно на президента Владимир Путин.
      В продължение на повече от година той беше най-известната фигура, призоваваща за промени в ядрената доктрина на Русия, която Москва сега каза, че ще преразгледа.
      Сегашната доктрина гласи, че Русия ще бъде готова да използва ядрено оръжие в отговор на ядрена атака от друга страна или конвенционална атака, която застрашава съществуването на държавата.
      „Тази доктрина е безотговорна и дори самоубийствена, защото не възпира адекватно враговете на Русия и ги кара да вярват, че едва ли има обстоятелства, при които Москва би използвала ядрено оръжие“, посочи Караганов.
      Източник: Euractive.bg

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ