Search Suggestions
      събота, 19.10.24
      Search Suggestions

          Великденският остров провокира представите за недрата на Земята

          Група геолози от Куба, Колумбия и Нидерландия проведоха проучване, което постави под съмнение традиционните представи за потоците на мантията в недрата на Земята. Проучването бе публикувано в прессъобщение на Phys.org.

          Великденският остров в Тихия океан се състои от няколко изгаснали вулкана, най-старият от които се е образувал преди около 2,5 млн. години. Учените са открили древни цирконови минерали на възраст до 165 млн. години, оспорвайки традиционната идея, че потоците на мантията се движат с тектонични плочи като конвейер. Химическият анализ на циркона показа, че всички минерали имат подобен състав, което предполага общ произход от магмата.

          За да датира вулканичните скали, изследователският екип използва метод за радиоактивно разпадане на уран в цирконии, които се образуват, когато магмата кристализира. Открити са много цирконии, които потвърждават възрастта на образуванията. Присъствието им в големи количества и такава древна възраст обаче поставят под въпрос традиционните вулканичните модели на острова. Проучването установи, че мантията под Великденския остров вероятно е останала активна в продължение на 165 млн. години, в съответствие с периодите, когато други участъци от мантията може да са били абсорбирани в зоните на субдукция. Вулканично плато, съществувало преди 165 млн. години, може да е било погълнато под Антарктическия полуостров. Това обяснява как древните циркони могат да бъдат запазени в млад вулканичен материал.

          Ето защо откритието на Великденския остров предполага, че мантията на Земята се държи по-различно от смятаното досега и се движи по-бавно. Това откритие може да доведе до преразглеждане на съществуващите модели на процеси в мантията и да разшири нашето разбиране за геоложките процеси на Земята.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions