Search Suggestions
      понеделник, 21.10.24
      Search Suggestions

          Санду обвини външни сили за потенциалната загуба на референдума за ЕС

          Проевропейският президент на Молдова Мая Санду обвини „безпрецедентното посегателство срещу свободата и демокрацията в страната“, след като частичните резултати от изборите в неделя показаха, че мнозинството от молдовците са избрали „не“ на референдума за присъединяване към Европейския съюз.

          Ако резултатите се потвърдят, това ще означава сериозен неуспех за Санду, която успя да спечели първия тур на президентските избори, проведени по същото време, но ще се изправи пред труден втори тур.

          Двойното гласуване се разглежда като ключов тест за проевропейския завой на бившата съветска република под ръководството на Санду, но беше засенчено от опасенията за руска намеса на фона на войната в съседна Украйна.

          Санду, която през 2020 г. победи подкрепян от Москва кандидат, скъса връзките си с Москва и подаде молба за присъединяване на страната си с население от 2,6 млн. души към ЕС след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г.

          При преброени 90 процента от гласовете на референдума около 53 процента са казали „не“, а почти 47 процента – „да“, но резултатите могат да се променят след преброяването на гласовете в чужбина.

          Мрачно изглеждащата Санду заяви, че Молдова се е сблъскала с „безпрецедентно посегателство срещу свободата и демокрацията на нашата страна, както днес, така и през последните месеци“, обвинявайки „престъпни групи, работещи заедно с чуждестранни сили, враждебни на нашите национални интереси“.

          На президентските избори Санду получи 38% от гласовете, според частичните резултати, и така ще се изправи срещу най-близкия си конкурент Александър Стояногло на втори тур на 3 ноември.

          Бившият прокурор, подкрепян от проруските социалисти, беше събрал по-висок от очаквания резултат от над 28% в надпреварата с общо 11 конкуренти.

          Резултатът от референдума – дори и да се обърне и „да“ да спечели с малко – „отслабва проевропейския имидж на населението и на ръководството на Мая Санду“, казва пред АФП Флоран Парментие, политолог от парижката Sciences Po.

          Описвайки резултата като „изненада“, той заяви, че той няма да повлияе на преговорите за присъединяване към ЕС, които започнаха през юни тази година, въпреки че едно ясно „да“ би било „ясен положителен сигнал към Брюксел“.

          Парментие добави, че резултатите „не предвещават нищо добро за втория тур“ за Санду, като отбеляза, че много от тези, които са подкрепили останалите девет кандидати в неделя, е по-вероятно да гласуват за Стояногу на втория тур.

          52-годишната Санду, бивш икономист от Световната банка и първата жена президент на Молдова, беше категоричен фаворит в надпреварата, като социологическите проучвания също предвиждаха победа с „да“ и на референдума.

          Критиците на Санду твърдят, че тя не е направила достатъчно, за да се пребори с инфлацията в една от най-бедните страни в Европа или да реформира съдебната система.

          В кампанията си Стояногло, който беше уволнен като прокурор от Санду, призова за „възстановяване на правосъдието“ и обеща да води „балансирана външна политика“.

          57-годишният Стояногло се въздържа от гласуване на референдума.

          Опасенията за руска намеса са все по-силни.

          Наскоро Вашингтон отправи ново предупреждение за предполагаема руска намеса, а ЕС наложи нови санкции на няколко молдовски граждани.

          Москва „категорично“ отхвърли обвиненията в намеса.

          През последните седмици полицията извърши стотици арести, след като разкри „безпрецедентна“ схема за купуване на гласове, която според нея може да опорочи до една четвърт от бюлетините, подадени в страната с население 2,6 млн. души.

          Полицията заяви, че милиони долари от Русия, целящи да подкупят избирателите, са били прехвърлени в страната от хора, свързани с Илан Шор, избягал бизнесмен и бивш политик. Осъден задочно миналата година за измама, Шор редовно заклеймява Молдова като „полицейска държава“ и „послушна марионетка на Запада“. „Вие се провалихте съкрушително“, написа Шор в социалните мрежи след гласуването.

          Освен предполагаемото купуване на гласове, според полицията е установено, че стотици млади хора са били обучавани в Русия и на Балканите да създават „масови безредици“ в Молдова, като например да използват тактики за провокиране на органите на реда.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions