Проучване разкрива значителна загуба на тегло и други ползи за здравето от намаляването на приема на ултрапреработени храни, съобщава „The Dallas Express“.
Проведеното проучване хвърля светлина върху въздействието на намаляването на консумацията на ултрапреработени храни.
Когато участниците в осемседмичното проучване са намалили приема на ултрапреработени храни (УПХ) приблизително наполовина, те са придобили енергия и са загубили средно малко под осем килограма, според доклад, публикуван в Obesity Science and Practice.
Средностатистическият американец получава около 60% от дневните си калории от ултрапреработени храни. При децата този процент е още по-висок – повече от 70 %. УПХ са свързани с лоши здравни резултати като сърдечносъдови, стомашно-чревни и метаболитни усложнения.
Според д-р Сапана Шах, клиничен доцент по медицина в Медицинското училище „Гросман“ на Нюйоркския университет, много от УПХ се предлагат под формата на солени закуски, замразени вечери и подсладени напитки.
„Силно преработените храни често са калорични, с по-високо съдържание на рафинирани зърнени храни, захар, наситени мазнини и сол и с по-ниско съдържание на фибри и други важни хранителни вещества“, казва Шах.
Проучването на изследователите от Центъра за наука за теглото, храненето и начина на живот към университета Дрексел във Филаделфия разглежда 14 възрастни, които консумират поне две порции УПХ дневно. Като част от оценката участниците са били информирани за ултрапреработените храни и са получили сесии за планиране на храненето и стратегии за справяне с апетита. Освен това им е била предоставена финансова подкрепа за закупуване на по-здравословни храни и са си сътрудничили с други възрастни в дома си за подобряване на околната среда.
„Основната цел на това проучване беше да се провери доколко добре се приема и е ефективна конкретна програма за намаляване на приема на ултрапреработени храни“, казва съавторът на проучването Шарлот Хагерман, доктор на науките, асистент в университета Дрексел.
Хагерман казва, че участниците в теста, които са намалили консумацията на УПХ с 50 %, са отбелязали „значително подобрение на здравето“. Забележително е, че участниците са консумирали средно около 600 калории по-малко всеки ден. Те също така са отбелязали значително намаляване на консумацията на захар, наситени мазнини и натрий.
В допълнение към загубата на тегло, участниците съобщават за повече енергия, по-добра кожа, по-малко отоци на крайниците и цялостно по-добро настроение.
Въпреки че УПХ са всеобщо смятани за вредни, в насоките за хранене на САЩ все още не е отделено място за умереното им приемане.
Изследователите посочват в проучването, че УПХ са дълбоко залегнали в американската култура и съставляват 58-65% от хранителните доставки в САЩ и 73% от храните, продавани в магазините за хранителни стоки. Освен това много потребители са привлечени от тях заради тяхното удобство и по-ниска цена.
„Средната цена на УПХ е 0,55 долара на 100 килокалории, докато цената на непреработените храни в САЩ е 1,45 долара на 100 килокалории“, се отбелязва в проучването.