Search Suggestions
      петък, 09.05.25
      Search Suggestions
          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -

          Проучване разкрива значителна загуба на тегло и други ползи за здравето от намаляването приема на ултрапреработени храни

          Проучване разкрива значителна загуба на тегло и други ползи за здравето от намаляването на приема на ултрапреработени храни, съобщава „The Dallas Express“.

          - Реклама -

          Проведеното проучване хвърля светлина върху въздействието на намаляването на консумацията на ултрапреработени храни.

          Когато участниците в осемседмичното проучване са намалили приема на ултрапреработени храни (УПХ) приблизително наполовина, те са придобили енергия и са загубили средно малко под осем килограма, според доклад, публикуван в Obesity Science and Practice.

          Средностатистическият американец получава около 60% от дневните си калории от ултрапреработени храни. При децата този процент е още по-висок – повече от 70 %. УПХ са свързани с лоши здравни резултати като сърдечносъдови, стомашно-чревни и метаболитни усложнения.

          Според д-р Сапана Шах, клиничен доцент по медицина в Медицинското училище „Гросман“ на Нюйоркския университет, много от УПХ се предлагат под формата на солени закуски, замразени вечери и подсладени напитки.

          „Силно преработените храни често са калорични, с по-високо съдържание на рафинирани зърнени храни, захар, наситени мазнини и сол и с по-ниско съдържание на фибри и други важни хранителни вещества“, казва Шах.

          Проучването на изследователите от Центъра за наука за теглото, храненето и начина на живот към университета Дрексел във Филаделфия разглежда 14 възрастни, които консумират поне две порции УПХ дневно. Като част от оценката участниците са били информирани за ултрапреработените храни и са получили сесии за планиране на храненето и стратегии за справяне с апетита. Освен това им е била предоставена финансова подкрепа за закупуване на по-здравословни храни и са си сътрудничили с други възрастни в дома си за подобряване на околната среда.

          „Основната цел на това проучване беше да се провери доколко добре се приема и е ефективна конкретна програма за намаляване на приема на ултрапреработени храни“, казва съавторът на проучването Шарлот Хагерман, доктор на науките, асистент в университета Дрексел.

          Хагерман казва, че участниците в теста, които са намалили консумацията на УПХ с 50 %, са отбелязали „значително подобрение на здравето“. Забележително е, че участниците са консумирали средно около 600 калории по-малко всеки ден. Те също така са отбелязали значително намаляване на консумацията на захар, наситени мазнини и натрий.

          В допълнение към загубата на тегло, участниците съобщават за повече енергия, по-добра кожа, по-малко отоци на крайниците и цялостно по-добро настроение.

          Въпреки че УПХ са всеобщо смятани за вредни, в насоките за хранене на САЩ все още не е отделено място за умереното им приемане.

          Изследователите посочват в проучването, че УПХ са дълбоко залегнали в американската култура и съставляват 58-65% от хранителните доставки в САЩ и 73% от храните, продавани в магазините за хранителни стоки. Освен това много потребители са привлечени от тях заради тяхното удобство и по-ниска цена.

          „Средната цена на УПХ е 0,55 долара на 100 килокалории, докато цената на непреработените храни в САЩ е 1,45 долара на 100 килокалории“, се отбелязва в проучването.

          Проучване разкрива значителна загуба на тегло и други ползи за здравето от намаляването на приема на ултрапреработени храни, съобщава „The Dallas Express“.

          - Реклама -

          Проведеното проучване хвърля светлина върху въздействието на намаляването на консумацията на ултрапреработени храни.

          Когато участниците в осемседмичното проучване са намалили приема на ултрапреработени храни (УПХ) приблизително наполовина, те са придобили енергия и са загубили средно малко под осем килограма, според доклад, публикуван в Obesity Science and Practice.

          Средностатистическият американец получава около 60% от дневните си калории от ултрапреработени храни. При децата този процент е още по-висок – повече от 70 %. УПХ са свързани с лоши здравни резултати като сърдечносъдови, стомашно-чревни и метаболитни усложнения.

          Според д-р Сапана Шах, клиничен доцент по медицина в Медицинското училище „Гросман“ на Нюйоркския университет, много от УПХ се предлагат под формата на солени закуски, замразени вечери и подсладени напитки.

          „Силно преработените храни често са калорични, с по-високо съдържание на рафинирани зърнени храни, захар, наситени мазнини и сол и с по-ниско съдържание на фибри и други важни хранителни вещества“, казва Шах.

          Проучването на изследователите от Центъра за наука за теглото, храненето и начина на живот към университета Дрексел във Филаделфия разглежда 14 възрастни, които консумират поне две порции УПХ дневно. Като част от оценката участниците са били информирани за ултрапреработените храни и са получили сесии за планиране на храненето и стратегии за справяне с апетита. Освен това им е била предоставена финансова подкрепа за закупуване на по-здравословни храни и са си сътрудничили с други възрастни в дома си за подобряване на околната среда.

          „Основната цел на това проучване беше да се провери доколко добре се приема и е ефективна конкретна програма за намаляване на приема на ултрапреработени храни“, казва съавторът на проучването Шарлот Хагерман, доктор на науките, асистент в университета Дрексел.

          Хагерман казва, че участниците в теста, които са намалили консумацията на УПХ с 50 %, са отбелязали „значително подобрение на здравето“. Забележително е, че участниците са консумирали средно около 600 калории по-малко всеки ден. Те също така са отбелязали значително намаляване на консумацията на захар, наситени мазнини и натрий.

          В допълнение към загубата на тегло, участниците съобщават за повече енергия, по-добра кожа, по-малко отоци на крайниците и цялостно по-добро настроение.

          Въпреки че УПХ са всеобщо смятани за вредни, в насоките за хранене на САЩ все още не е отделено място за умереното им приемане.

          Изследователите посочват в проучването, че УПХ са дълбоко залегнали в американската култура и съставляват 58-65% от хранителните доставки в САЩ и 73% от храните, продавани в магазините за хранителни стоки. Освен това много потребители са привлечени от тях заради тяхното удобство и по-ниска цена.

          „Средната цена на УПХ е 0,55 долара на 100 килокалории, докато цената на непреработените храни в САЩ е 1,45 долара на 100 килокалории“, се отбелязва в проучването.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ЕС алармира за суицидни мисли, предизвикани от приема на лекарство срещу косопад

          Лекарство за лечение на косопад при мъже носи рядък риск от самоубийствени мисли, установи регулаторният орган на Европейския съюз за лекарствени продукти, съобщи „Евронюз“. Комитетът...

          Симптоми на рак на кожата

          Ракът на кожата е едно от най-разпространените онкологични заболявания в световен мащаб. Симптомите на рак на кожата варират според типа, но най-често включват: нови...

          Откриха ваксина, която намалява риска от сърдечни заболявания 

          Поставянето на ваксина срещу херпес зостер може да има ползи, които надхвърлят предпазването от вируса – ново мащабно проучване показва,

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          - Реклама -
          ТОП ДНЕС
          ТОП 14 ДНИ

          Зареждане…

          Зареждане…

          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -
          Search Suggestions
              Search Suggestions