петък, 20.09.24
13.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      Топенето на ледовете в Антарктида ще засегне сериозно климата в света до 2050 г.

      Стана ясно, че топенето на ледниците в Антарктика ще създаде нова климатична криза. Според австралийски учени топенето на ледовете в Антарктида може сериозно да повлияе на климата в света до 2050 г., предават световни медии.
       
      Докато светът се бори с климатичните кризи, новините от Антарктида предизвикаха безпокойство. Топенето на нейните ледници представлява заплаха поради въздействието си върху теченията.

      Топенето на лед в Антарктика забавя океанските течения, според ново проучване. Изследването разкри, че това ще засегне сериозно климата в света до 2050 г.

       
      Австралийски учени изследваха дълбокото океанско течение под 4000 метра, произхождащо от студени, пресни и гъсти води в Антарктика.

      Беше подчертано, че течението в най-дълбоките части на океана може да се забави с 40 процента само за 30 години. Това може както да повиши морското равнище, така и да лиши морския живот от жизненоважни хранителни вещества.

       
      Професор в Центъра за изследване на изменението на климата в Университета на Нов Южен Уелс. д-р Мат Ингланд каза: „В миналото бяха необходими повече от хиляда години, за да се променят тези циркулации, а сега това ще се случва само за няколко десетилетия.“

      Експертите посочват, че високите емисии на парникови газове водят до бързите промени.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ