Search Suggestions
      четвъртък, 03.10.24
      19.8 C
      София
      20 C
      Пловдив
      17 C
      Варна
      Search Suggestions

          Украйна е готова да преговаря с Русия за Крим

          Киев е готов да обсъди бъдещето на Крим с Москва, ако силите му достигнат границата на окупирания от Русия полуостров, каза високопоставен съветник на президента Володимир Зеленски пред „Файненшъл таймс“.

          Изявленията на Андрий Сибиха, заместник-началник на кабинета на Зеленски, представляват най-явната декларация за интереса на Украйна към преговорите, откакто Киев прекъсна мирните преговори с Кремъл през април миналата година.

          „Ако успеем да постигнем нашите стратегически цели на бойното поле и когато сме на административната граница с Крим, ние сме готови да отворим дипломатическа страница, за да обсъдим този въпрос“, каза Андрий Сибиха, имайки предвид очакваната контраофанзива, планирана от известно време от Киев.

          Андрий Сибиха е опитен дипломат, който се фокусира върху външната политика в кабинета на президента и беше със Зеленски в ключови моменти от войната. Той каза, че президентът и неговите съветници сега говорят конкретно за Крим, докато украинската армия се доближава до започване на контранастъпление, за да си върне територията, контролирана от Русия.

          Украйна прекъсна преговорите с Москва след откриването на предполагаеми военни престъпления от руснаци в Буча, предградие на Киев, а Зеленски подписа указ, изключващ преговори с Путин, след като Кремъл анексира четири украински провинции през септември. Досега Зеленски изключва мирни преговори, докато руските сили не напуснат цяла Украйна, включително Крим.

          Украинският президент многократно е заявявал, че крайната му цел е да върне цялата територия на страната, включително Крим, под контрола на Киев. Но през май миналата година той постанови, че Украйна може да обмисли мирно споразумение, ако руските сили се върнат на позиции в Източна Украйна преди миналогодишното нахлуване, и предположи, че въпросът с Крим може да бъде разрешен по-късно чрез дипломация. Крим е под руска окупация от февруари 2014 г. и беше анексиран от Москва следващия месец след симулативен референдум – ход, осъден в международен план като незаконно заграбване на земя.

          От друга страна, Михайло Подоляк, съветник на президента Зеленски, каза пред Радио Свободна Европа в сряда, че украинските сили ще бъдат „пред вратата на Крим“ след „пет до седем месеца“.

          Но някои от западните съюзници на Украйна се опасяват, че Путин може да прибегне до тактически ядрени оръжия, за да защити полуострова, чийто статут според Кремъл не подлежи на обсъждане. Така че коментарите на Сибиха биха могли да облекчат положението на западни служители, които са скептични към способността на Украйна да си върне полуострова и се страхуват, че всеки опит да направи това по военен начин може да накара президента Владимир Путин да ескалира война, вероятно с ядрени оръжия, чете Financial Times.

          - Реклама -
          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Реклама -

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions