петък, 20.09.24
18.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Прокуратурата проверява как се изпълняват санкциите на ЕС срещу Русия

      “Върховната административна прокуратура проверява законността относно изпълнението от България на санкциите на ЕС срещу Русия.“ Това съобщиха от прокуратурата.

      Според регламентите държавите членки установяват правила относно санкциите, приложими за нарушение на горепосочените разпоредби, и вземат всички необходими мерки, за да осигурят тяхното прилагане като уведомяват Европейската комисия за правилата.

      С Решение № 789 от 20.10.2022 г. на Министерски съвет на Република България се създава Координационна група по прилагането на ограничителните мерки на ЕС, в която участват представители на всички министерства, на Държавна агенция „Национална сигурност“, на Агенцията за обществени поръчки, на Агенция „Митници“ и на държавни органи, които имат функции във връзка с прилагането на ограничителните мерки на Европейския съюз.

      От ВАП са изискани сведения от МС и от всички министерства и ведомства, участващи в Координационната група, за предприети конкретни мерки, действия и издадени актове във връзка с наложените санкции, включително данни за конкретни санкции по отношение на физическите лица или свързаните с тях физически или юридически лица, образувания или органи, както са изброени в приложение I от РЕГЛАМЕНТ (ЕС) № 269/2014; разгледани въпроси, свързани с установяването на обхвата, съдържанието, действието и позицията на страната по ограничителните мерки и с идентифицирането на компетентните национални институции по прилагането на мерките и дерогациите от тях; други действия в изпълнение на изискванията на общностното право в разглеждания аспект, както и постигнатите резултати.

      След получаване на информацията от ВАП ще се извърши преценка относно наличие на основанията за атакуване на незаконосъобразни актове и предприемане на нормативноустановените мерки при незаконосъобразни действия съобразно Административнопроцесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, а при констатиране на данни за престъпления от общ характер – ще се сезира компетентната прокуратура.

       
      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ