петък, 20.09.24
11.8 C
София
14 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      Испания: 22 природозащитници са арестувани за насилствени действия

      Двадесет и двама активисти за опазване на околната среда са били арестувани в Испания за увреждане или нарушаване на обществените места или музеи, включително двама за това, че са залепили ръцете си върху картини на Гоя, предаде АФП.

      Активистите са заподозрени в извършването на 65 акции в Испания и в чужбина, довели до „престъпления“ като „хвърляне на боя по сгради или художествени произведения в музеи“ и „блокиране на магистрала“, се каза в изявление на испанската полиция.

      Полицията, която обвинява 22-мата активисти в „принадлежност към престъпна структура“ и „причиняване на имуществени вреди на стойност над 500 000 евро“, не уточни кои други държави са замесени.

      Активистите са членове на екологичния колектив Futuro Vegetal, съобщи полицейски източник, като добави, че двама от тях са залепили ръцете си за рамките на две картини на известния Франсиско де Гоя (1746-1828 г.) – „La Maja nue“ и „La Maja vêtue“, в музея Прадо в Мадрид през ноември 2022 г.

      Според властите картините не са били повредени, но активисти са изписали „+1,5°C“ на стената между двете картини, във връзка с целта за ограничаване на глобалното затопляне, поставена от международната общност.

      Други акции включваха хвърляне на боя по фасадите на Камарата на депутатите и Министерството на земеделието в Мадрид, както и блокиране на движението по основна магистрала в столицата.

      Активистите проникнаха и на „пистите на летищата в Ибиса и Мадрид-Барахас, което доведе до временното им затваряне“, допълни полицията.

      Групата, свързана с други подобни групи в международен план, е успяла да събере „повече от 140 000 евро под формата на дарения“, каза полицията.

      Тези хора са били арестувани в повече от дузина испански градове. Според изявлението сред тях са „тримата основни лидери“ на групата.

      Полицията не съобщи кога са извършени арестите, но Futuro Vegetal заяви в социалната мрежа X, че те са били извършени през декември. /БГНЕС

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ