четвъртък, 19.09.24
18.8 C
София
25 C
Пловдив
19.1 C
Варна
Search Suggestions

      След 20 г. реставрация: Откриха Гробницата на Неферхотеп в Египет

      Гробницата на Неферхотеп на западния бряг на Нил в Луксор беше официално открита след повече от две десетилетия на реставрация, съобщи Министерството на туризма и на паметниците на културата на Египет. 

      Сред титлите на високопоставения сановник са велик писар на Амон и надзирател на стадата на Амон. Гробницата му датира от Осемнадесетата династия на Древен Египет по време на управлението на фараона Ай между около 1327 и 1323 г. пр.н.е.

      Реставрацията започва през 2000 г. Експедиция от Университета на Буенос Айрес се занимава с документирането и изследването на надписите и архитектруните елементи, а германски археолози извършват почистването и консервацията. Проектът е финансиран от базираната в Дюселдорф фондация “Герда Хенкел”. 

      Изящните цветни изображения в гробницата са тежко повредени в началото на 19-и век. За да върне първоначалната й красота, германският екип разработва щадящ метод за почистване с лазери. Наред с това археолозите укрепват нестабилни каменни фрагменти и паднала мазилка. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ