неделя, 22.09.24
7.8 C
София
15 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      Датският премиер Фредериксен: Не съм на себе си след като ме нападнаха

      Премиерът на Дания Мете Фредериксен каза във вторник, че не се е възстановила, след като беше нападната миналата седмица.

      Фредериксен каза, в първото си интервю след нападението, че все още страда психически, след като беше нападната миналия петък от мъж, който се приближи до нея на улицата в Копенхаген и я удари.

      „Все още не съм съвсем на себе си, върша работата си като министър-председател и винаги искам да правя това. Успях да го направя и през уикенда, но не по същия начин, както обикновено“, каза тя пред датската телевизия DR.

      „Много е плашещо, че има някой, който преминава последната физическа граница, която имате и ви е позволено да имате като човешко същество. Има някакъв шок и изненада в това“, добави тя.

      Кабинетът на министър-председателя заяви в изявление в събота, че атаката е „предизвикала лек камшичен удар“ и че датският лидер е „разтърсен от инцидента“. Очевидци казаха, че са видели мъж да я бутна силно по рамото.

      В публикация в социалните мрежи Фредериксен помоли за „мир“ за нейното „тяло и душа“, за да може да се възстанови.

      Полицията арестува 39-годишен полски гражданин, който описват като най-вероятно пиян и неполитически мотивиран. Той ще остане в ареста поне до 20 юни.

      Нападението предизвика съчувствие сред европейските лидери. Ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен нарече това „отвратителен акт, който противоречи на всичко, в което вярваме и за което се борим в Европа“, а френският президент Еманюел Макрон пожела на Фредериксен „бързо възстановяване“.

      Фредериксен, която ръководи Дания от 2019 г., каза, че инцидентът няма да я накара да подаде оставка.

      „Няма нищо, което някога да ме е накарало да се замисля дали всичко това си заслужава“, каза тя.

      През уикенда нейната социалдемократическа партия пострада на изборите за ЕС, отбелязвайки само 15,6 процента от гласовете – зад лявата Зелена левица – което Фредериксен каза, че „определено не е достатъчно добро“.

      „Не мисля, че можете да го видите като нещо друго освен като предупреждение“, каза тя.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ