четвъртък, 19.09.24
18.8 C
София
25 C
Пловдив
19.1 C
Варна
Search Suggestions

      Законопроектът на Грузия за „чуждестранните агенти“ става закон

      Грузинският парламент гласува във вторник за приемането на противоречив нов закон, който ще маркира подкрепяните от Запада неправителствени организации и медии като „чуждестранни агенти“, отбелязвайки драматична ескалация в нарастващия спор с Вашингтон и Брюксел.

      Предложенията, които биха определили групите на гражданското общество, които получават повече от 20 процента от финансирането си от чужбина, като „преследващи интересите на чужда сила“, бяха приети от депутатите с разлика от 84 гласа „за“ срещу 4 „против“, като повечето депутати от опозицията се въздържаха.

      Това се случи, след като грузинският президент Саломе Зурабишвили отказа да подпише законопроекта, като го определи като „руски закон“, който „противоречи на нашата конституция и всички европейски стандарти“. Ветото й обаче беше преодоляно с обикновено мнозинство в парламента. Сега председателят на парламента Шалва Папуашвили ще го подпише като закон.

      Управляващата партия „Грузинска мечта“ заяви, че правилата са необходими за предотвратяване на влияние от чужбина, обвинявайки неправителствените организации, че насърчават „ЛГБТ пропагандата“ и се опитват да организират „революция“. Критиците се опасяват, че това може да е предшественик на репресии срещу гражданското общество в руски стил преди общонационалните избори през октомври. Висшият европейски правен орган предупреди, че правилата наподобяват тези, използвани от Москва, за да заглуши несъгласието и да затвори неправителствените организации.

      Вашингтон обяви, че ще наложи забрани за пътуване и други санкции на политици, „съучастници в подкопаването на демокрацията в Грузия“, а ЕС обяви, че приемането на законопроекта ще торпилира надеждите на южнокавказката страна да се присъедини към блока.

      Брюксел даде на Грузия статут на кандидатка за членство в ЕС през декември въпреки опасенията относно отстъплението по въпросите на правата на човека и неуспеха да се приложат ключови реформи.

      Говорейки преди гласуването, висшият дипломат на блока Жозеп Борел отново предупреди, че законопроектът „не е в съответствие с ценностите на ЕС“ и ще „се отрази на пътя на Грузия към ЕС“. Конкретен отговор от Брюксел, каза той, ще бъде обсъден на среща на външните министри през юни.

      Говорейки при гласуването, Тина Бокучава, лидер на най-голямата опозиционна партия в парламента, Единното национално движение, обвини правителството, че „се опитва да лиши грузинския народ от европейското му бъдеще“.

      „Европейските стремежи на Грузия могат да бъдат защитени само чрез смяна на режима. Преди изборите през октомври е важно лидерите на опозицията да се обединят, за да отменят този вдъхновен от Кремъл закон и да върнат Грузия обратно на европейския път“, каза тя.

      От „Грузинска мечта“ отказаха коментар.

      Според Корнели Какачия, директор на Грузинския институт за политика, приемането на закона „бележи консолидацията на авторитаризма“, който все повече определяше последните няколко години на поста на „Грузинска мечта“.

      Брюксел може да не замрази незабавно кандидатския статут на страната в очакване на резултата от изборите през октомври, каза той, „но процесът ще замръзне и няма да бъде както обикновено с грузинското правителство“.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ