четвъртък, 19.09.24
18.8 C
София
25 C
Пловдив
19.1 C
Варна
Search Suggestions

      Скандал със защитата на лични данни в Гърция

      Министерството на вътрешните работи на Гърция ще трябва да плати солидна глоба за това, че не е защитило личните данни на гласоподавателите преди европейските избори следващия месец, след като данни на избиратели, живеещи в чужбина, бяха изтекли до член на управляващата партия Нова демокрация.

      В понеделник Службата за защита на данните на страната наложи глоба от 400 000 евро на Министерството на вътрешните работи и глоба от 40 000 евро на Анна-Мишел Асимакопулу, член на Европейския парламент за Нова демокрация, за нарушаване на неприкосновеността на личния живот на избирателите.

      Глобите последваха скандал около Асимакопулу, която изпрати имейл на гърци, живеещи в чужбина на 1 март, за да рекламира кандидатурата си за преизбиране. Обръщението на евродепутата дойде в същия ден като отделно съобщение от Министерството на вътрешните работи, което информира емигрантите, че могат да гласуват по пощата на следващите избори.

      Десетки получатели на имейла на Асимакопулу казаха, че никога не са имали предишна комуникация с нея и не са се съгласили да получават нейните имейли.

      Тъй като не успя да обясни как е получила данните, Асимакопулу, която беше заместник-председател на комисията по международна търговия през последния мандат, се оттегли на 15 март от кампанията на Нова демокрация. Партията се ръководи от премиера Кириакос Мицотакис.

      Според разследването на органа за защита на данните файл, съдържащ данни за всички избиратели, регистрирани за изборите през юни 2023 г., е попаднал в ръцете на евродепутата. Списъкът е изпратен от неизвестно лице до служител на Нова демокрация, който се занимава с въпросите на диаспората.

      След това длъжностното лице го препрати на Асимакопулу, който го използва за изпращане на имейли за масова кампания, казаха от властите.

      Органът за защита на данните все още разследва ролята на Нова демокрация в скандала, което може да доведе до допълнителни глоби. Държавен прокурор също провежда отделно разследване и десетки чужденци са завели дела както срещу Асимакопулу, така и срещу Министерството на вътрешните работи. Висшият държавен служител на вътрешния министър също подаде оставка заради скандала през март.

      Министерството каза в изявление, че ще „проучи задълбочено“ решението на органа, преди да вземе решение за по-нататъшни правни действия.

      Опозиционните партии, включително лявоцентристката Сириза и социалистическият Пасок, сега призовават за оставката на вътрешния министър Ники Керамеус.

      „Неприемливо е Министерството на вътрешните работи да бъде превърнато в избирателен център на Нова демокрация и личните данни на хиляди гърци емигранти да бъдат предавани на управляващата партия и нейните кандидати – излагайки страната и разклащайки доверието на гражданите“, се казва в изявление на Пасок.

      Гласоподавателите се отправят към урните в Гърция на 9 юни. Гърците, живеещи в чужбина, могат да изпратят бюлетините си по пощата до 8 юни.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ