неделя, 22.09.24
20.8 C
София
25 C
Пловдив
25.5 C
Варна
Search Suggestions

      13 държави призоваха Израел за сдържаност в Рафах

      13 западни държави, сред които много традиционно подкрепящи Израел, го призоваха да не предприема мащабна офанзива в Рафах, предаде АФП.

      „Отново се противопоставяме на пълномащабна военна операция в Рафах, която би имала катастрофални последици за цивилното население“, се казва в призива, изпратен от външните министри на страните до техния израелски колега Израел Кац и оповестен публично.

      Подписалите го държави са Австралия, Великобритания, Канада, Япония, Нова Зеландия, Южна Корея, Дания, Финландия, Франция, Германия, Италия, Нидерландия и Швеция.

      Министрите приветстваха неотдавнашните мерки, приети от кабинета на министър-председателя Бенямин Нетаняху, за подобряване на притока на международна помощ в Газа, но призоваха за „по-нататъшни стъпки“.

      „Призоваваме правителството на Израел да позволи на хуманитарната помощ да влезе в ивицата Газа през всички съответни контролно-пропускателни пунктове, включително този в Рафах“, заявиха те.

      Те призоваха Израел да предприеме „конкретни действия за защита на цивилното население, международните и местните хуманитарни работници и журналистите“.

      Призова се и за „устойчиво прекратяване на огъня“.

      Министрите призоваха Израел да „отвори всички възможни сухопътни пътища за доставка на помощи в Газа“, да „възобнови електроснабдяването, водоснабдяването и телекомуникационните услуги“ и да увеличи значително „доставките на критично необходими стоки… особено медицински материали“.

      Накрая те призоваха Израел да „улесни по-нататъшната евакуация, като издаде разрешителни за напускане на всички наши граждани, лица, които имат право на това, и палестинци, на които е разрешено да се преместят по хуманитарни или медицински причини в чужбина“. /БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ