петък, 20.09.24
11.8 C
София
14 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      Ще имаме чип в личните си карти

      Парламентът прие на първо четене два законопроекта за промени в Закона за електронната идентификация, с които се въвежда чип в личните карти, предаде „Фокус”. От 1 януари 2018 год. започва смяната на документите, която ще става поетапно, след изтичане на срока на валидност на настоящите.
       
      С приетите промени се създава правна възможност личните карти на българските граждани да съдържат данни и удостоверения за електронна идентичност и квалифициран електронен подпис. Смята се, че въвеждането на чип в личните карти е ключово за въвеждането на дистанционен електронен вот в чужбина.
       
      Законопроектът регламентира използването на електронна идентификация и в международния паспорт. И в момента паспортите се издават с чип, но те не съдържат данни за електронната идентификация на лицето. Проектът дава възможност и заявленията за издаване на лични документи да стават по електронен път.
       
      Плановете на МВР са новите лични документи да се издават от ново държавно предприятие с наименование „Център за предоставяне на услуги“. Идеята е на вътрешния министър Румяна Бъчварова. По този начин приходите от таксите ще отиват директно в бюджета на министерството, а не както бе досега – в републиканския бюджет. Не се предвиждат нови такси за издаването на личните документи, каза през февруари вътрешният министър Румяна Бъчварова.
      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ