София 19 °C София 19°C - предимно облачно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - разкъсана облачност Варна 18 °C Варна 18°C - предимно облачно Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно облачно

Евродепутатът Петър Витанов: Брюксел си затваряше очите за корупцията в България

Според него Европейската комисия действа различно при управление на леви или десни правителства

Констатациите на Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент (LIBE), която проведе серия от срещи в България, ще има сериозен отзвук. Това заяви Петър Витанов, който е член на LIBE и ръководител на делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, съобщиха от пресофиса на Петър Витанов.

„Мониторинговата група е много силен лост за въздействие не само в Европейския парламент, но и във всички европейски институции. Заключенията от нейната работа нямат задължителен характер, но предизвикват сериозен политически отзвук и водят до мощен политически резонанс. Очаквам тези констатации да имат чуваемост отвъд комисията LIBE и Европейския парламент, които ще помогнат да няма търпимост към събития, които се случваха в България“, коментира Витанов.

Той напомни, че работата на тази група след убийството на журналистката Дафне Галиция в Малта, е довела до оставката на правителството.

Витанов повтори думите на Софи ин'т Велд, председател на делегацията на Мониторинговата група, която констатира, че ендемичната корупция е огромен проблем, защото прави българите бедни.

„Брюксел умишлено подценяваше темата, защото в последните години Европейската комисия се беше превърнала в десен политически орган и неистово се опитваше да брани десните национални управления. Това е и причината за тази „толерантност“. Когато десните правителства в Европейския съюз злоупотребяваха тежко с демокрацията, върховенството на закона или свободата на медиите, Комисията си затваряше очите. Но тя беше изключително критична, когато управляваха леви правителства“, добави Витанов.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!