София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 4 °C Пловдив 4°C - мараня Варна 6 °C Варна 6°C - ясно небе Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

Николай Милков: Ветото е като атомно оръжие и не трябва да се използва

Преговорите на РСМ не са започнали, за да ги спираме ние, заяви външният министър

21 сПолитика 286 Николай Парашкевов

"Допускам, че има редица проблеми, които могат да бъдат допуснати по отношение на този туристически поток. От резервациите на място, може да има грешка от страна на мексиканските власти. Посолството ни в Мексико беше сезирано веднага ", това заяви външният министър Николай Милков пред БНТ по повод отказания достъп на българи до страната в Северна Америка.

"Посолството ни предприе стъпките, които трябваше да се предприемат веднага. Беше изпратена нота до мексиканското външно министерство. Бяха сезирани и туристическите власти в страната. Беше поиската пълна информация за тези случаи", продължи първият ни дипломат.

В центъра на френското предложение е спазването на правата на нашите сънародници в Република Северна Македония. Президентът на България Румен Радев беше човекът, който работи това да се случи по този начин. Всички въпроси, свързани с история и чествания бяха преведени на съвремения език на Европейския съюз, подчерта външният министър.

"Те може би нямат ясна представа за историята, защото още не са отворили архивите на тайните си служби", продължи Милков.

"Това са решения, които РСМ трябва да вземе", заяви той относно амбициите на Скопие да спре достъпа до страната на българи, които искат да участват в честванията на годишнината на Гоце Делчев.

Според него има нов наратив в съседката ни, чрез който иска да се омаловажи атаката срещу македонския българин в Охрид, системните атаки срещу българските клубове и общности там, "които ескалират"

По думите му се прави опит за вменяване на вина на България.

Информирах на Съвет външни работи външните министри на Европейския съюз. Това имаше информационен характер, но продължаваме, защото разпространихме до всички държави членки писмен меморандум по въпроса. Ще използваме и други механизми, включително механизма на ОСС.

Преговорите не са започнали, за да ги спираме ние, каза външният министър относно исканията за връщане на ветото над Република Северна Македония за присъединяване към ЕС.

Не съм привърженик на ветото. То е като атомно оръжие и не трябва да се използва. То трябва да подтиква страните да седнат на масата и да решат проблемите си, категоричен беше Николай Милков.