София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Ръководството на НДК призовава да се опази Двореца от графити

Призивът идва след като току-що почистената сграда беше отново надраскана на няколко места

8 дниОбщество 14 Катерина Найденова

Ръководството на Националния дворец на културата се обърна към всички граждани с молба да бъдат бдителни и отговорни.

„Положихме огромни усилия и вложихме много средства за изчистването на фасадата от графити, за да възстановим предишния й облик и да се превърне сградата отново в истински дворец на културата“, споделя Андрияна Петкова, изпълнителен директор на НДК.

„Да запазим мястото приветливо и красиво зависи от всички нас“, допълва тя.

Призивът идва след като току-що почистената сграда беше отново надраскана на няколко места.

От екипа на Двореца са подали сигнал до 4-то РПУ и са предоставили снимков материал. Направен е график за извършване на периодичен 24-часов обход на сградата, както и е даден достъп на общинска полиция до видеонаблюдението на НДК. Предвижда се и поставянето на предупредителни табели.

От НДК са категорични, че опазването и грижата за паметниците на културата и обществените сгради дава добър пример и на децата ни. От Двореца се обръщат с молба към всички граждани да не остават безучастни, а да сигнализират на тел. 112 при нередности и вандалски прояви.

„Всички мерки, които взимаме ще са недостатъчни, ако всеки един от нас не прояви съвест и отговорност да пази това културно богатство и емблема, какъвто е Националният дворец на културата“, казват от ръководството на НДК.