София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Цоков: Стартират инвестиции за 500 млн.лв в училищата и детските градини

Той отбеляза, че за това ще помогне и новият STEM център

6 дниОбщество 23 Кристияна Стефанова

Стартират инвестиции за над половин милиард лева за подобряване на материалната база на училища и детски градини по Националния план за възстановяване и устойчивост. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. Днес той и кметът на Петрич Димитър Бръчков направиха символична първа копка, с която стартира проект за близо 4,3 млн. лева за обновяване и модернизиране на Четвърто ОУ „Христо Смирненски“ в града.

„Надявам се, че след този ремонт ще се обнови не само образователната среда, но заедно с това ще се променят и методите на преподаване, начинът на взаимодействие с учениците“, каза проф. Цоков. Той отбеляза, че за това ще помогне и новият STEM център, който ще бъде изграден в училището. „Нека все повече в нашата работа да преобладава компетентностно ориентираното образование, обучението на децата за живота и формирането на умения за живота“, подчерта министърът.

Проектът на община Петрич за енергийна ефективност и достъпна среда в училището включва цялостно реновиране на класни стаи и модернизиране на базата и финансиран по НПВУ. Предвижда се модернизация и обновяване на физкултурния салон, изграждане на три спортни площадки, поставяне на външен асансьор, ремонт на покриви, полагане на външна топлоизолация, нови електрически и водни инсталации. Заложени са средства за ново обзавеждане и оборудване – ученически чинове, учителски бюра, интерактивни дъски и друг вид технологично оборудване и др.

В училището учат 558 ученици от I до VII клас. Има и една подготвителна група с 28 деца. С тях работят 58 педагогически специалисти и 8 души непедагогически персонал.

В Петрич министър Цоков разговаря с директори на училища и детски градини. /БГНЕС