София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

В ИТАЛИЯ: Само със суперзелен сертификат ще се ходи на заведение, музей или ски

Ваксинацията в Италия е задължителна за някои сфери, зелен сертификат се изисква за градския транспорт
10 мОбщество 2153 Ивана Иванова

От днес в Италия влиза в действие така наречения суперзелен сертификат. Предвижда се да важи до 15 януари догодина. Тази мярка ще изключи неваксинираните от много от публичните дейности.

Суперзеленият сертификат, приет в Италия, получават само ваксинираните и оздравелите от COVID-19. Той е с давност съответно за 9 и 6 месеца. С този документ ще може да се ходи на спортните и културни събития, на дискотека, на ски, в музеите, в заведенията на закрито.

Базовият зелен пропуск, който включва и отрицателен тест, от днес до 15 януари е нужен за градския транспорт, за регионалните и междуобластните влакове, в хотелите и както досега за работното място, влаковете на дълги разстояния, самолетите, плувните басейни и другите спортни съоръжения. Глобата е от 400 до 1000 евро. Изключение се прави за децата на възраст под 12 години, тъй като те още не могат да бъдат ваксинирани. Плановете на правителството са това да стане възможно от 16 декември. Италианските здравни власти одобриха използването на намалени количества от ваксината на "Пфайзер/Бионтех" за деца от 5 до 11 години.

Припомняме, че ваксинацията в Италия е задължителна за здравните работници, училищния  персонал, военните и силите на реда.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!