София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

В МВнР се проведе среща с губернатора на аржентинската провинция Чако Хорхе Капитанич

В хода на разговора между българските и аржентинските представители бяха обсъдени редица въпроси на двустранното сътрудничество
2 мПолитика 157 Христина Владимирова

В МВнР се проведе среща на и.д. генералния директор „Двустранни отношения“ и директор на дирекция „Америка“ Петър Крайчев с Хорхе Капитанич, губернатор на аржентинската провинция Чако. За това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. 

Срещата се проведе в навечерието на предсоящите два празника – 24 май в България и 25 май в Аржентина – Национален ден на страната. 

Губернатор Капитанич е най-високопоставеният официален аржентински представител, който посещава България през последните години.

На срещата присъства и посланикът на Аржентина в България Алфредо Атанасоф.

Аржентина е първата страна в Латинска Америка, с която през 1931 г. България установява дипломатически отношения. Провинция Чако, чийто губернатор за трети мандат е Хорхе Капитанич, е мястото, където живее най-компактната българска общност в Аржентина и цяла Южна Америка. Това е единствената аржентинска провинция, която през годините е имала губернатор и вицегубернатор от български произход. Понастоящем в Чако развиват дейност културни дружества на потомците на заселилите се в Аржентина българи. Във втория по големина град на провинцията – Пресиденсия Роке Саенс Пеня, е изграден бюст на Христо Ботев, който е разположен на площад „България“. В друг голям град на провинцията – Лас Бреняс, се издига бюст на Апостола на свободата Васил Левски.

В хода на разговора между българските и аржентинските представители бяха обсъдени редица въпроси на двустранното сътрудничество и конкретно засилването на връзките между България и провинция Чако. Събеседниците дадоха много висока оценка на досега постигнатите резултати и набелязаха някои перспективни сфери, в които да бъде задълбочено сътрудничеството. Сред тях се откроиха области като търговия и инвестиции, технологии и академичен обмен, култура, образование и др. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!