София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

1 НА 112 ЗА ВЛАСТТА: България в класацията на „Репортери без граници“ за свобода на медиите

Коментар на медийния експерт Георги Лозанов пред "Евроком"
пропускане
3 чОбщество 327 Ивана Иванова

112 - това не е само номерът за спешни повиквания, а мястото на България в класацията на „Репортери без граници“ за свобода на медиите през 2021г.

1 на 112 за властта - така медийният експерт Георги Лозанов определи мястото на България в класацията на „Репортери без граници“ за свобода на медиите.

ОЩЕ НАДОЛУ: България вече е на 112-о място в света по свобода на словото

Страната ни е последна в ЕС по този показател, а като основни причини за влошаване на медийната среда у нас са посочени насилието над журналисти и непрозрачното финансиране на медии с европейски средства от българската държава.

По думите на Георги Лозанов професионалната характеристика на медиите е да е опозиция на властта.

Дигитализацията и социалните мрежи създават нови форми на политическа комуникация, които придобиват все по-значим дял в онлайн обмена. Социалните мрежи дават възможност на всеки да разпространява своите позиции онлайн, да подкрепя определени каузи и да участва в дигиталния граждански активизъм, да гененерира политическо съдържание, да бъде част от дискусии във връзка с политически въпроси и да привлича и други граждани към тях.

Много хора казват, че за да имаш качествена журналистика трябва да я поискаш. Често се спори за това дали журналистът изработва съдържание, което да съвпадне със зрителските интереси или зрителят се приспособява към медийната среда.

Ситуацията в медиите зависи от гражданското съзнание и разбиране на политиците. По думите на Георги Лозанов политиците просто трябва да оставят медиите да си вършат работата. 

Френският писател и философ от епохата на Просвещението Франсоа Волтер казва следното: "Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив ще защитавам правото ти да го казваш", а също и „Който не обича свободата и истината, може да стане могъщ човек, но велик — никога".

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!