София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

9 от 10 българи подкрепят правото на легален аборт

Подкрепата на аборта не означава подкрепа на безотговорното поведение

9 от 10 българи подкрепят правото на легален аборт

Подкрепата на аборта не означава подкрепа на безотговорното поведение

8 месецаЗдраве 44 Боряна Райчева


Категорична подкрепа с 89,5% на българското общество за правото на планиран легален аборт показват данните от национално-представително проучване, възложено от Български фонд за жените на социологическа агенция Алфа Рисърч.

Обществените нагласи сочат, че абортите трябва да бъдат разрешени, като жената и партньорът ѝ трябва да имат правото сами да решават този въпрос. Общественото мнение също така е консолидирано около тезата, че правото на аборт е фундаментално човешко право на всяка жена – така смятат 89 на сто oт пълнолетните граждани на страната.

В проучването се съобщава също, че подкрепата за правото на аборт далеч не означава подкрепа за безотговорно поведение, напротив: 86% от българите са на мнение, че е най-добре жената да се предпазва от нежелана бременност, но ако такава се случи, тя трябва да има право на избор, дали да направи аборт или не.

Изследването е направено в периода 3-12 август 2019 г. сред 1000 пълнолетни граждани на страната чрез пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка с подбор на респондентите по квота на база данните на НСИ за социално-демографската структура на страната.

Кампанията „Моята съдба. Моят избор“ може да бъде проследена в социалните профили на Български фонд за жените във Фейсбук и Инстаграм в следващите седмици.