София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

9 септември – границата между едните и другите българи

72 от началото на социалистическия режим в България
пропускане

9 септември – границата между едните и другите българи

72 от началото на социалистическия режим в България

4 годиниИстория 178 Боряна Райчева


9 септември 1944 година е граничната дата, която създава чувство на противоречие в българското общество и вече 72 години не може да бъде постигнат консенсус относно това дали тази дата е светла за българите, или носи на България дълбоки неизлечими следи от един насилствено наложен режим, напоен с много кръв и преиначени истини.
В нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. правителството на Константин Муравиев е свалено и на власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев.
България скъсва с хитлеристка Германия и попада в съветската сфера на влияние. Настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в българското общество. С вълна от неконтролируемо насилие и беззаконие започва новият политически и социален режим, за който мнозина впоследствие ще говорят с умиление. Между 20000 и 40000 са убитите в първите месеци след преврата. Благодарение на т.нар. „Народен съд“ в края на 1944 година, терорът преминава от „незаконен“ в „узаконен“. Изпълнени са 2730 бързи смъртни присъди – на министри, депутати, журналисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци, учители.
И до днес историците не могат да стигнат до консенсус – какво точно е 9 септември за България. Преди 1989г. събитията се наричат „социалистическа революция“. След това се превръщат във „военен преврат“. След 1944 година, 9-ти септември се отбелязва като Национален празник на Народна република България до 1990-та година. Днес е ден за размисъл. Доведе ли до социална еволюция въпросната революция?