София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

Алберт Петков: Лекарите, които са извършвали незаконни трансплантации, трябва да са в затвора

Братът на Алберт Адриан Петков се нуждаеше от трансплантация, но не я дочака
2 мЗдраве 4597 Ивана Иванова

Адриан Петков, който се нуждаеше от белодробна трансплантация, не я дочака и почина през 2018 г. Според семейството на младия мъж вина за това има Министерството на здравеопазването, което прекрати договора с Австрия за трансплантации на бял дроб за българи.

Лекарите, които са извършвали незаконни трансплантации, трябва да влязат в затвора и да им скъсат дипломите. Това каза братът на Адриан Алберт Петков в ефира на бТВ.

"Досега единственото, което направи министерството е да започне донорска кампания", каза той.

"Брат ми знаеше, че животът му се отнема от Министерството на здравеопазването. Той беше наясно с това до последния момент. Той знаеше защо се прекъсва договорът с Виена, кои хора старателно работиха за това трансплантациите да се правят в правителствена болница. Аз смятам, че и първата трансплантация на мозък да се прави, Спасов ще се набута да я направи", каза още Алберт Петков.

„Идеята за прекратяването на договора с Виена беше тези трансплантации да се правят в болница „Лозенец“. Несериозно е в една болница, в която няма натриев хлорид, купуваш си го сам, да се говори за правене на белодробни трансплантации“, смята Петков.

По думите му в момента хората с белодробна недостатъчност в България са принудени сами да плащат за бутилката кислород – 500 лв. на месец.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!