София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Александровска излезе на протест

МЗ: Пари няма

Александровска излезе на протест

МЗ: Пари няма

7 месецаЗдраве 2 Боряна Райчева


Лекари от Александровска болница излизат днес на протест заради лошите условия на труд и мизерията в помещенията за лечение на пациенти.
Според организаторите на протеста - Национален синдикат „Защита“, здравното министерство е информирано за лошото състояние на сградата, в която се помещават клиниките по алергология, хематология и ендокринология.
През последните 5 години ръководството на Александровска болница прави всичко възможно министерството да даде пари за ремонт на тези сгради, но към днешна дата остават само обещанията, а на практика пари няма.
По думите на Красимир Митов, чашата е преляла още преди 3 месеца, когато се срути покривът на една от клиниките в болницата. „Хората вече не могат да търпят това безобразие, не могат да работят при тези условия, което доведе до днешните крайни действия, а министърът отново започна с обещанията - 300 000, 500 000, 800 000 лева, но пари в момента няма“, коментира Митов.
Д-р Андрей Коцев – лекар в болницата и председател на Организацията на здравните работници в синдикат „Защита“, определи положението като „трагично“ и допълни, че част от чуждестранните студенти в университетската болница отказват да влизат в отделенията, тъй като някои сгради са опасни.
Информациите, че болницата има програма за ремонти на стойност 8,5 милиона лева през следващите години и обещаните от здравното министерство 800 000 лв. за спешни ремонти през тази, както и информациите, че в нея през последните години са правени ремонти за около 25 милиона лева, Коцев коментира така:
„През последните 5-6 години е възможно да са искали пари за ремонти на други места, но аз се учудвам защо тези 25 милиона не са използвани за сградите, които са рискови за живота на хората, а са дадени за нещо друго! Това е интересният въпрос! Тези 800 000, които се подхвърлят от вчера, реално няма да стигнат за абсолютно нищо. Самата болница в съобщението си от вчера твърди, че са нужни 13,5 милиона“.
„Болницата е държавна и министърът и МЗ са тези, които трябва да осигурят парите за ремонта.
А колкото повече време минава, толкова по-скъп ще става ремонтът. В болницата работят около 1400 - 1500 души, голяма част от които са членове на синдиката, но не само те ще протестират“ - категоричен бе д-р Коцев.