София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 12 °C
Варна 15 °C
Бургас 16 °C
Начало Новини Предавания На живо

Арестуваха шестима служители на ДФ "Земеделие"

Това са зам-директор на фонда и ръководители на дирекции

Арестуваха шестима служители на ДФ "Земеделие"

Това са зам-директор на фонда и ръководители на дирекции

10 месецаКрими 2 Боряна Райчева


Шестима служители на Държавен фонд "Земеделие" са арестувани. Това сподели заместник-главният прокурор Иван Гешев на брифинг във връзка с разследването на Специализираната прокуратура срещу групата, ръководена от алкохолния бизнесмен Миню Стайков.

Гешев разкри, че това е един от заместник-изпълнителните директори на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) и още петима души от фонда са задържани за 24 часа. Той уточни, че сред задържаните има и ръководители на дирекции.

"Налице са и обвинения за вторични престъпления за присвояване на евросредва - получени 8 млн. лв. и опит да бъдат получени около 5 млн. евро, тоест на обща стойност 18 млн. лв. при разрешени лимити общо за две програми от около 5 млн. лв. За да се случи това нещо, му е оказано съдействие от служители на ДФЗ, които не са изпълнили служебните си задължения", каза той.

Гешев заяви, че към този момент са налице доказателства за престъпление по служба от длъжностни лица от ДФЗ.

Тези 6 лица ще бъдат привлечени към наказателна отговорност и какви ще бъдат мерките за неотклонение.

"Лицата са 6 само за днес. Във ДФЗ колко от тези 6 ще бъдат привлечени ще се прецени през следващите 24 часа от наблюдаващия прокурор", добави той. Гешев каза още, че от май месец досега са събирани доказателства, изготвяни са експертизи и са разпитвани свидетели.