София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Биков: ГЕРБ няма официална покана за консултации при Радев, разбрахме от медиите (ВИДЕО)

По думите му най-вероятно другите партии са имали информация за тези консултации,
2 мПолитика 1723 Ивана Иванова

Опозиционните ни партии мълчат, защото са взели решение. И "Демократична България", и БСП, и Слави Трифонов и Мая Манолова мълчат по още една тема - Изборният кодекс, който е много срамен. Днес президентът е издал указ, че свиква нови консултации с партиите на 5 май, на които вече да се определи новият ЦИК. Това коментира депутатът Тома Биков от ГЕРБ на извънреден брифинг на партията.

Днес стана ясно, че президентът Румен Радев със свой указ утвърди правила за провеждане на публични консултации и процедура за назначаване на състава на ЦИК.

По думите му най-вероятно другите партии са имали информация за тези консултации, затова и мълчат.

"Ние не знаем какви са критериите за назначаване на ЦИК, не знаем под каква форма ще се проведат тези консултации. И всичко това два месеца преди изборите. Ако бяхме направили това преди изборите, щяхте да ни унищожите", каза още той.

"В момента имаме нарисувана една фалшификация и опит цялото изборно законодателство да бъде направено и приложено така, че да спечелят определени политически сили около кръга Румен Радев", категоричен е Биков.

"Ние, за разлика от другите партии, не знаехме, че президентът днес ще издаде указ. Другите партии вероятно вече са си подготвили своите членове за ЦИК, тъй като са имали информация от своя лидер Румен Радев. Това е абсолютен скандал. Този човек, който има изключителна претенция в законодателството, издаде указ за промените в Изборния кодекс на 30 април, за да се обнародват на 1 май. Очевидно този човек е чел цяла нощ Изборния кодекс и е разбрал, че е перфектен, затова е издал указа", коментира представителят на ГЕРБ.

Той уточни, че тепърва ще избират своите представители за ЦИК, тъй като преди 5 минути са разбрали какви са критериите.

"Срамно е да разформироваш ЦИК и да я дадеш на президента по негово искане", каза още Биков. По думите му новата ЦИК ще обслужва Радев и това се случва 2 месеца пред изборите за президент.

"След като нищо не се променя, защо се променя тази част и му се дава на него? Това руши доверието в изборния процес и се правят някакви тънки сметки как да се процедира после. Начинът, по който се направи този Изборен кодекс, е абсолютно срамен и брутален. Кой е писал този кодекс", попита депутатът от ГЕРБ.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!