София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 18 °C Велико Търново 18°C - слаб дъжд Пловдив 23 °C Пловдив 23°C - слаб дъжд Варна 23 °C Варна 23°C - разкъсана облачност Бургас 21 °C Бургас 21°C - слаб дъжд

БХК: Над 13 хиляди души не са успели да гласуват на 4 април, защото са били под карантина

670 души са получили отказ въпреки опитите им да преодолеят пречките в изборните правила

Повече от 13 хил. души не са успели да гласуват на 4 април, тъй като са били под карантина. Това съобщават от Българския хелсинзки комитет, цитирани от БНР. 

Данните са събрани със заявления за достъп до информация към общините. 670 души са получили отказ въпреки опитите им да преодолеят пречките в изборните правила, посочват от комитета. 

Подадените заявления до общините са 268, от тях отговор са дали 251 местни администрации. В 66 от общините не са били подадени заявления от карантинирани лица.

В над 70 общини исканията за гласуване не са били достатъчно, за да се разкрият секции с подвижна избирателна кутия и така над 300 души са останали без право на глас.

В други 114 общини е била осигурена подвижна секция, защото желаещите да гласуват са били над 4400 души. В същите тези общини е имало и отказ за повече от 360 избиратели, тъй като са били карантинирани на различен от постоянния адрес.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!