София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

"Българските власти избягаха от европейския дебат за върховенството на закона"

Коментар на Елена Йончева във фейсбук
13 мVox Populi 459

„Българските власти избягаха от европейския дебат за върховенството на закона“, това заявих след участието ми в интерпарламентарна дискусия по темата, организирана от европейската Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE). Целта на срещата беше да се обсъдят годишните доклади за върховенството на закона, които Европейската комисия представи в края на септември и ролята на парламентите в механизма за наблюдение. В дебатите се включиха представители на националните парламенти на държавите-членки, в това число - на Гърция, Кипър, Малта, Португалия, Германия, Франция, Белгия и др., както и еврокомисарят по правосъдие Дидие Рейндерс / Didier Reynders и министърът по европейските въпроси на Германия Михаел Рот / Michael Roth. Въпреки че имаха покани, нито един български народен представител не участва в дискусията.
На въпроса какви незабавни мерки ще бъдат взети за България относно върховенството на закона, който лично отправих към еврокомисаря Рейндерс, той напомни за процедурите по чл. 7 от Договора за ЕС, които вече са задействани срещу Унгария и Полша.
Бих искала да отбележа, че дни след доклада за България, Европейският парламент прие и специална резолюция за ситуацията в страната, а инициативата за документа, подкрепен от мнозинството в ЕП бе моя. Тревожните констатации за състоянието на демокрацията, свободата на медиите и борбата с корупция по високите етажи на властта досега не са коментирани по същество от министър-председателя Бойко Борисов. “Журналистите в България дори нямат възможност да му зададат тези въпроси. Представяте ли си това да се случи в друга държава-членка?”, заявих пред международния форум.
➖ Притеснени сме от системните проблеми, посочи още Дидие Рейндерс, който припомни, че възможността да се задействат процедурите по чл. 7 съществува за всички държави в ЕС. Еврокомисарят планира до юни 2021 г. да посети всеки национален парламент, за да обсъди годишните доклади за върховенството на закона. Може би трябва да започне разискване на ситуацията държава по държава в европейската комисия LIBE, предложи той. Рейндерс подчерта и постигнатата договореност европейските средства за държавите-членки да зависят от спазването на върховенството на закона.
➖ Пасивното поведение на българските власти, бягството им от дискусиите, ще има сериозни последствия за България. Обръщам внимание на факта, че еврокомисарят Дидие Рейндерс, в отговор на въпрос, зададен от мен, направи връзка между ситуацията в България и започналите процедури срещу Унгария и Полша по чл. 7 от Договора за ЕС. В резултат двете държави могат да бъдат лишени от правото на глас в Съвета на ЕС и Европейския съвет.
 
Елена Йончева