София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Борисов и Вучич откриха магистралата от Сърбия към България

Завършва се изграждането на транспортен коридор № 10

Борисов и Вучич откриха магистралата от Сърбия към България

Завършва се изграждането на транспортен коридор № 10

6 месецаПолитика 17 Боряна Райчева


Откриха магистралата от Ниш до българската граница. По новия участък пътуването от сръбската столица Белград до България ще отнема около 3 часа. Продължението на трасето от българска страна все още не е завършено. На официалната церемония по рязането на лентата присъстваха сръбският президент Александър Вучич и българският премиер Бойко Борисов.

„Благодаря за тази чест и възможност, която ми давате. Мисля, че и ние като германците можем да кажем, че Берлинската стена между България и бивша Югославия днес пада. От днес Сърбия има пристанище Варна, пристанище Бургас и до центъра на Истанбул няма нито един светофар. Цялата българска промишленост ще ползва този път за Западна Европа. Така, че днес свързваме Азия и Европа през България и Сърбия. Да ви е честита, да няма катастрофи, да сте живи и здрави”, заяви Борисов по време на откриването.

От Белград до границата с България скоростта ще бъде 130 км/час, толкова е максимално разрешено по сръбските скоростни пътища. Участъкът от Ниш до Калотина са последните 23 километра, които завършват сръбската част на общоевропейския коридор номер 10. Той е замислен да свързва Близкия Изток и Западна Европа.

Участъкът, който президентът на Сърбия и българският министър-председател откриха днес, е с дължината 86,9 км като строителните дейности по изграждането му започват през 2011 г. Стойността на проекта възлиза на 476 млн. евро, а средствата са осигурени от Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие, както и от Световната банка.

С пускането в експлоатация на трасето от българската граница до Ниш или на т.нар. „източно разклонение” се завършва изграждането на целия участък на транспортния коридор № 10 през територията на Сърбия.