София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Борисов към Везиева: Ние първи сезирахме институциите за злоупотребите с обществени поръчки

Бившият министър на икономиката с коментар след разкритията по ОПИК
2 мИкономика 649 Ивана Иванова

Именно предишното правителство на Бойко Борисов е сезирало институциите за разследването на прокуратурата за неправилно разходване на европари. "Ние наложихме корекции на фирмите, които хитруват в Северозападата. Пратихме сигнали на прокуратурата и сега виждате по тях как е работено и е свършено разследването", обясни бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов. 

Вчера министърът на икономиката Даниела Везиева разкри, че след направен анализ една трета от нередностите по ОПИК са открити в Северозападния регион на България. Те са 94 на брой със стойност на корекция 24 млн. лв. Най-много са свързани с провеждането на обществени поръчки и начина, по който се закупуват средства за активи. Това е по повод констатирани нарушения по проекти по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020“. 

„Общо по програмата са сключени 2 913 административни договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на стойност 2 063 млрд. лв.“, каза още тя. Проверка  показва още, че част от дружествата, подпомогнати с пари от Европа, са спрели дейност след приключване на проекта. По нейни думи икономическата среда в Северозапада не се е подобрила, въпреки насочените там грантови средства. „94 броя от общо регистрираните 333 броя нередности по ОПИК са във връзка с установени нарушения по проекти с място на изпълнение – Северозападен регион, а останалите – 239 броя от регистрираните нередности са по проекти с място на изпълнение – извън Северозападния регион“, каза още министър Везиева.

 „Не отчитаме косвените ефекти, които търсихме в Северозападния район. Не се е подобрила нито икономическата среда, нито е намаляла вътрешната миграция“, подчерта министър Везиева. Тя допълни , че в следващите мерки, които са предвидени по новия програмен период и по Плана за възстановяване, ще се разработят допълнителни мерки за контрол, които да дават по-добра ефективност.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!