София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Бойко Ноев: Петков иска да излезе сух от водата с КСНС за Северна Македония (ВИДЕО)

Коментар на бившия министър на отбраната в ефира на "Честно казано с Люба Кулезич"
3 мПолитика 288 Ивана Иванова

Мозайката за Северна Македония е много интересна. На 15 април тази година министърът на външните работи Теодора Генчовска заяви пред парламента, че България има две външни политики. Тя обвини Петков и неговият кабинет, особено неговите сътрудници, затова, че провеждат втора външна политика, която противоричи на позицията на България до този момент. Доказателствата са изобилни, тези, които следят темата виждат, че участници в преговорите с РСМ, още в началото на преговорите ПП са имали готов документ, даден от някого, който да определя бъдещата външна политика на България по отношение на РСМ. Не знаем от кого. Това каза бившият министър на отбраната Бойко Ноев в ефира на "Честно казано с Люба Кулезич".

"За мен е смущаващо, че такива разкрития от парламентарната трибуна останаха без последствие, те бяха замазани. Но когато са проведени преговори в рамките на коалицията, Вие помните какво направи първо премиерът Кирил Петков, а той изпрати своята втора външна политика в Скопие и отиде на посещение. Той каза, че това, което е било досега няма значение и обяви създаването на работни групи. Заяви и голямo учудване как така няма самолетна линия. Но гласове от публиката казаха, че вече е имало 4 опита за самолетна линия и са се провалили по обективни причини. Казаха му също, че работните групи не могат да бъдат ефективен инструмент, защото те са насочени за справяне с последствията, а не справяне с причината за влошените отношения между нашите две страни. Осното причина е тоталната дебългаризация", коментира Ноев.

"В РСМ е забранено да си българин, от там върви откъсването на България. Затова няма Коридор 8, България трябва да бъде отделена, българите трябва да бъдат окончателно затрити в РСМ, тяхната история. Втората външна политика нанесе щета на позицията с България и забави процесите за възможно включване на РСМ в преговорите към ЕС", каза още бившият министър на отбраната.

"Кирил Петков е разбрал безперспективността на втората външна политика. Той е разбрал капанът, в който е бил вкаран и иска да излезе сух от водата. Неговата неопитност го вкара в този капан. Той не е учил история, той не познава България, не познава българската политическа система. Кирил Петков се учи на поста си и в тази кризисна ситуация не е добре за България", допълни Ноев.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!