Българи са осъдени в Лондон за сексуална експлоатация

Предстои депортиране за изтърпяване на наказанията им в България

3 месецаКрими 22

На 17 октомври 2019 г. трима българи бяха осъдени от Лондонски съд – съответно от 11, 10 и 3 години лишаване от свобода, за участие в организирана престъпна група за трафик на жени и транссексуални български граждани с цел сексуална експлоатация във Великобритания.

След близо едногодишна работа на Британските полицейски и съдебни органи, Сектор „Трафик на хора“ в ГДБОП и Следствения отдел на Специализираната прокуратура, както и с подкрепата на Европол и Евроджъст, тримата са задържани в Лондон и Бургас.

При задържането на Илия М. и Елеонора В. в ползвано от тях жилище са намерени и иззети тейзър, метален бокс и сгъваема метална палка, лична карта на една от жертвите, 5 г кокаин. Иззети са и два леки автомобила.

Най-тежкото общо наказание от 11 г. затвор тамошният съд наложи на участничката в групата Елеонора В. за 4 престъпления – в това число 8 г. за трафик на хора, 4 г. за контрол на проституция, 3 г. за разпространение на кокаин. Общото крайно наказание на ръководителя Илия М. е 10 г. лишаване от свобода – при постановени 5 г. за трафик на хора, 3 г. за контрол на проституция, 3 г. за разпространение на кокаин, 2 г. за кражба и закана с убийство и 8 месеца за притежание на незаконно оръжие. Мариан В. е осъден на общо 3 г. затвор за трафик на хора, контрол на проституция и разпространение на кокаин.

Показания по делото са снети от шест жертви на сексуална експлоатация от групата, част от които са разпитани по видеоконферентна връзка от съдебния състав по делото в Лондон. Установени са жертви и от трети страни, които не са намерени във Великобритания и България.

След произнасяне на присъдите на участниците в групата британските власти са изпратили съобщение за откриване на процедура за депортиране на осъдените за изтърпяване на наказанията им в България.

ОЩЕ ОТ Крими

Бомбена заплаха в мол в София

Търговският център е евакуиран

16 чКрими

Операция "Тезей" удари нощните клубове

Спасени са и три жертви на трафик на хора

19 чКрими

Шестима убити при стрелба в Германия

Инцидентът е станал в 12.45 ч. местно време в сграда, намираща се близо до гарата в града

19 чКрими

Задържаха трима нелегални мигранти у нас

Опитали се да преминат нелегално през ГКПП "Капитан Андреево"

23 чКрими

Предотвратена е схема за разпространение на неистински лекарствени продукти

На 08.10.2014 г. в офис на спедиторска фирма в София служители на ДАНС под ръководството на Софийска районна прокуратура са задържали български гражданин

24 чКрими