София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

България откупи портрет на Батенберг на търг във Виена

18 хиляди евро плати българската държава

България откупи портрет на Батенберг на търг във Виена

18 хиляди евро плати българската държава

1 годинаКултура 3 Боряна Райчева


18 хиляди евро плати българската държава за портрета на княз Александър I Батенберг, съобщи министърът на културата Боил Банов.

На търг във Виена Банов присъствал лично. От Министерството на културата бе съобщено, че министърът не е наддавал лично и присъствието му не е било официално оповестено. За да не бъде качена цената на произведението, участието на българската държава е било държано в тайна до последно.

„При наддаването не можахме да скрием, че участваме, но се включихме в последния момент и дадохме ясно да се разбере, че участваме с ограничени средства“, обясни министър Банов.

Така България вече притежава най-известния оригинален портрет на княза, нарисуван от художника Карл Дилиц. Само той е бил оценен на стойност между 12 и 15 хиляди евро.

Освен портрета, от търга са закупени и три подноса, дарени на владетеля от жителите на Русе, Ловеч и Берковица за възкачването му на българския престол. За всеки от тях държавата е платила по 5 хил. евро, съобщи министърът.

Портретът и подносите ще бъдат транспортирани до България в петък, при специален режим. Предстои да бъде решено кога и къде ще бъдат изложени публично.

През 2019 г. се навършват 140 години от издигането на Батенберг за княз на България – избран е за владетел от Първото Велико Народно събрание на 17 април 1879 г.