София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Бунтове в Киргизстан след ареста на експрезидент със стрелба

Загинал е полицай, а 52 съратници на Алмазбек Атамабев – ранени
пропускане

Бунтове в Киргизстан след ареста на експрезидент със стрелба

Загинал е полицай, а 52 съратници на Алмазбек Атамабев – ранени

10 месецаПолитика 25 Боряна Райчева


Киргизстан, преживал две „цветни“ революции през 2005 и 2010 г., е пред трета след задържането на експрезидента на страната Алмазбек Атамбаев.

Поне 52 привърженици на бившия държавен глава са ранени, един полицай е загинал от огнестрелно ранение, а един журналист е тежко пострадал от гумен куршум на спецчастите.

Всичко се е развило след като след три поредни призовки Атамбаев не се е явил в съда заради корупционните дела срещу него.

Властите са пратили маскирани спецчасти в родното село на експрезидента край столицата Бишкек. Населеното място обаче бе превърнато в негов бастион от хилядите му съграждани.

Те са се защитавали с камъни, железни тръби и други подръчни средства, затова на полицията се наложи да използва не само палки, но и гумени куршуми. „Стрелял съм и аз, но се стараех да не уцелвам хората“, призна Алмазбек Атамбаев.

Но президентът така и не беше задържан, въпреки че властите са твърдяли за край на операцията. Sputnik Kyrgyzstan твърди, че Атамабаев е арестуван едва в четвъртък и е ескортиран към Бишкек.

Същевременно въоръжените поддръжници на бившия президент готвят мащабен протест в подкрепата на своя лидер.

Действащият държавен глава Сооронбай Жеенбеков, който някога е бил подкрепен за поста от Атамбаев, обвини експрезидента в погазване на Конституцията.

Според редица, Киргизстан е „провалена държава“, където след две демократични революции бившите лидери на протеста също стават диктатори, докато не започнат бунтове и срещу тях.