София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 5 °C
Варна 6 °C
Бургас 9 °C
Начало Новини Предавания На живо

CNN: Руският опозиционен лидер Алексей Навални разкри как е бил отровен (ВИДЕО)

Той се е представил за висш служител от руския Съвет за национална сигурност
8 мЕвроком 766

Руски агент, изпратен до лидера на опозицията в Русия Алексей Навални, разкри как е бил отровен през август - със смъртоносната отрова Новичок, която е била сложена в бельото му, пише CNN.

ЧАСТ ОТ РАЗГОВОРА НА НАВАЛНИ С ПРЕДПОЛАГАЕМИЯ МУ УБИЕЦ (ВИДЕО)

Зашеметяващото разкритие от агент, който е принадлежал към елитен токсичен екип в руската служба за сигурност на FSB, се появи в телефонно обаждане след демаскирането на звеното от CNN и онлайн разследващата екипировка Bellingcat миналата седмица.

 
В разказа му Константин Кудрявцев разказа и за други участници в отравянето в сибирския град Томск и за това как е изпратен да почисти нещата.
 
Навални, който все още се възстановява на тайно място в Германия, се представя за висш служител от руския Съвет за национална сигурност, и трябва да извърши анализ на операцията по отравяне.

Телефонният му номер е маскиран като този на централата на ФСБ, според екипа на Навални и запис на обаждането, предоставен по-късно на CNN и Bellingcat.

Навални попита: "На кой елемент от облеклото беше наблегнат? Кое е най-рисковото облекло?"

Кудрявцев отговори просто: "Гащи".

Навални, попита къде точно е нанесен Новичок - вътрешните или външните шевове.
- Вътрешността, чатала - отговори Кудрявцев.
Токсиколози, консултирани от CNN, казват, че ако се прилага в гранулирана форма върху дрехите, Novichok ще се абсорбира през кожата, когато жертвата започне да се поти.

CNN не може да потвърди, че Кудрявцев също е бил в Томск, когато е била приложена отровата. Но обаждането показа, че той е знаел отблизо какво е направено и че е участвал в операцията по почистването, за да се увери, че няма останки от Новичок, след като Навални е напуснал болницата.