София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Д-р Петър Марков: Изключително рядък е рискът от тромбоза след ваксинация с „АстраЗенека“

"Тъй като за този страничен ефект се говори много, това би могло да уплаши хората", каза Петър Марков
1 мЗдраве 372 Мирослав Митков

На този етап не бих поставил под съмнение ваксината на „АстраЗенека“. Рискът от тромбоза е изключително рядък. Това каза по bTV епидемиологът Петър Марков.

„Става въпрос за един нежелан ефект, който е изключително рядък. Рискът от смърт при него е 1 на 1 млн. получили ваксината. Рискът от смърт при коронавирус при заразяване е 1 на 200“, направи сравнение той.

Въпреки това Марков обясни, че връзката вече е призната и се взима предвид при ваксинационната политика на всяка страна. Ето защо от вчера Великобритания реши да не прилага ваксината на хора под 30-годишна възраст.

„Хората имат малко ирационален подход при оценка на риска. Тъй като за този страничен ефект се говори много, това би могло да уплаши хората. Рискът в България в момента да се заразим е изключително висок и винаги трябва да се има това предвид“, на мнение е епидемиологът.

Той смята, че постепенно ще се върви към прилагане на ваксината само при малко по-високи възрастови групи и може би при мъже.

По думите му не е неочаквано, че хората се заразяват с коронавирус и след втората доза. Това, от което ваксините предпазват, е тежко протичане на болестта и смърт, уточни Марков.

„Ефективността на ваксините след първа доза е доста висока. Това особено важи за препаратите на „Пфайзер“ и „Модерна“ – над 92%. Ефективността на ваксината на „АстраЗенека“ след първа доза е над 76%, което е също висок процент“, уточни епидемиологът.

Относно румънския щам, който бе открит в северната ни съседка, той обясни, че става въпрос за вариант на коронавируса, който е известен още от февруари във Великобритания.

„Особеното при него е, че има характеристиките на т.нар. британски вариант, който го прави по-високо заразен и малко по-високо патогенен. Новото е, че при този вариант има мутация, която е характерна за варианта от Южна Африка. Тя се свързва с някаква степен на избягване на имунния отговор както от ваксинацията, така и от естествено прекарване на инфекцията. Това прави този вариант притеснителен, защото съчетава по-висока степен на заразност и някаква степен на избягване на имунитета“, обясни Петър Марков.

По думите му за щастие този вариант не е много широко разпространен дори във Великобритания.

„Мисля, че става въпрос за една единствена проба, открита в Румъния“, допълни той.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!