София 23 °C София 23°C - предимно ясно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно облачно Варна 27 °C Варна 27°C - разкъсана облачност Бургас 27 °C Бургас 27°C - разкъсана облачност

Дикме: Подкрепата на Пеевски за новия кабинет е много знакова, може да е изпиране на имидж

"Това е режисиран и подготвян процес"


Подкрепата на Пеевски за новия кабинет е много знакова, тепърва ще разчитаме този знак. Времето ще покаже дали става дума за изпиране на имидж. Това е режисиран и подготвян процес, още от момента, в който ПП и ДПС разговаряха за конституционно мнозинство, а Пеевски стоеше показно, че ще участва активно, няма нищо случайно.

Това заяви в ефира на "Нова телевизия" бившият министър на земеделието Мехмед Дикме.

"Трябва да си дава сметка обаче за възможните последици, спомняме си как народът скочи през 2013 г., когато го предложиха за шеф на ДАНС. Това, че той има санкции по "Магнитски" не означава, че не може да бъдат отменени. Гласуването "за" на Карадайъ значи, че ДПС ще подкрепят и конституционните промени, той е проводник на решения, които друг взема", посочи Дикме.

Бившият министър на земеделието коментира и забраната за вноса на продукти от Украйна:

"Новият министър да поиска експортно субсидиране за трети страни извън ЕС. Нужно е и подпомагане на складирането на зърното, което се поема от хамбарите, със субсидии за съхранение на пшеницата, докато тръгне процесът на износ".

"България е с най-големият приходен остатък на пшеница в исторически план, а това е голям проблем за земеделците. Става дума за около 2 млн. тона остатък пшеница и 1 млн. слънчоглед. Имаме пшеница за една година без да жънем и да имаме реколта, а слънчоглед - за три години. Затова ни трябва допълнително подпомагане чрез стимулиране на износа. Недостиг на култури не е възможен", подчерта Мехмед Дикме.