София 28 °C София 28°C - ясно небе Велико Търново 29 °C Велико Търново 29°C - ясно небе Пловдив 33 °C Пловдив 33°C - ясно небе Варна 32 °C Варна 32°C - ясно небе Бургас 31 °C Бургас 31°C - ясно небе

Директорът на ДНСК: Нарушенията на "Алепу" са тежки, съдът ще се произнесе през октомври

Има сериозни разминавания между различните части на проекта, посочи арх. Влади Калинов
27 дниОбщество 11

Има тежки нарушения по случая "Алепу", но до септември или октомври съдът няма как да се произнесе с решение по случая. Това заяви директорът на ДНСК арх. Влади Калинов пред БНТ.

„Имаме едно разрешение за строеж, което е издадено за укрепване на терена, после е издадено второ, без да е отменено първото. Второто е атакувано от прокуратурата за нищожност. Минало е на първа инстанция през Бургаския административен съд, който е потвърдил тезата на прокуратурата. Възложителите са оспорвали на следваща инстанция и чакаме решението на съд“, посочи Калинов.

„Това, което ние наричаме подпорна стена, а всъщност представлява някаква клетъчна структура, която е изградена там, е въведена в експлоатация от ДНСК. За мен има допуснати няколко нарушения на ДНСК. Едното е, че не са спрели второто разрешение за строеж при наличие на първото, т.е. да е ясно кое е легитимно. В моята практика няма такъв случай да има две разрешителни за строеж. Би трябвало съдът да прогласи кое е нищожното. Колегите в момента разсъждават какво трябва да се случи. Дали трябва да атакуваме разрешението за ползване. Има сериозни разминавания между различните части на проекта, посочи той.

Това, което е изградено като подпорна стена, би трябвало да е първи етап, но това противоречи на записа в закона, че всеки етап трябва да може да се използва самостоятелно“, допълни той.

„В този етап, който е изграден, вече са разположени асансьори, стълбище, коридори и сервизни помещения, които би трябвало да обслужват останалата жилищна част на комплекса. Има допуснати тежки нарушения. Разсъждаваме докъде и как да го направим, защото това нещо представлява подпорна стена, която укрепва свлачище и трябва да се вземе разумно решение. За момента няма категорично решение. Не можем да пипнем нищо, което в момента се разглежда в съда. До септември – октомври, когато е следващото съдебно заседание, ние не можем да се произнасяме по отношение на разрешението за строеж, което касае този обект. Ние разсъждаваме върху разрешението за ползване, което е последващо и не е предмет на разглеждане от съда и там имаме някакви действия“, завърши Калинов.

 

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!