София 1 °C София 1°C - лека мъгла Велико Търново -1 °C Велико Търново -1°C - мъгла Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - разкъсана облачност

Доц. Кацаров: Водим битка, за да измъкнем здравната система от лапите на политиците (ВИДЕО)

Коментар на председателя на ЦЗПС в ефира на "Честно казано с Люба Кулезич"
пропускане
17 чЕвроком 566

Основната битка, която водим, е да измъкнем здравната система от лапите на политиците. Повечето от бедите, с които хората се сблъскват по време на лечението си, са функция на това, че политиците държат всички лостове на управление на здравната система. Те контролират от най-високото до най-ниското ниво

Това коментира д-р Стойчо Кацаров, председател на Управителния съвет на Център защита правата в здравеопазването, в ефир на "Честно казано с Люба Кулезич".

"Проблемите в здравната система са базирани върху правила, които изместват фокуса от лечение на болния към усвояване на парите от здравната каса. Тази година болниците получаваха пари от това колко болни са приели. Колкото болни приемеш, толкова повече пари в джобчето. Аз също съм търсил за свои познати легло, за да бъдат настани, чрез връзки. В същото време НЗОК публикува на сайта си, че 2/3 от леглата са свободни", допълни той.

"Попитахме и колко починали от коронавирус са починали вкъщи, а не в болница. Това е важна информация за това колко адекватно реагира здравната система. Официалният портал на правителството казва, че до 20 декември мин. г. са починали 6500 души от коронавирус. Правителството не можа да отговори на въпроса, препратиха ни към Здравната каса и по думите им те имат информация колко със сигурност са починали в болница. Оказа се, че в болница са починали 7400 души. С 900 повече, отколкото всички в Информационния портал".

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!