София 10 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 12 °C
Варна 9 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

"Джордж Вашингтон от Косово": Байдън подкрепя обвинения във военни престъпления Хашим Тачи

В момента Тачи се намира в специализирана килия в Хага
24 сЕвроком 381

Демократичният кандидат за президент Джоузеф Байдън веднъж сравни Хашим Тачи с Джордж Вашингтон, а "косовският Джордж Вашингтон" е в ареста в Хага от снощи за военни престъпления, срещу които е обвинен от Специалния съвет по лудите, пише северномакедонското издание Infomax.mk.

А именно, по време на срещата между Байдън, тогава вицепрезидент на САЩ и Тачи, тогава министър-председател на временните институции в Прищина, през юли 2010 г. в Белия дом, Байдън каза, че Тачи е "косовският Джордж Вашингтон".

Нито миналото на Тачи, което сега е предмет на обвинение от хагските камари, нито годините след тази среща, не потвърдиха оценките и твърденията на Байдън, пише авторът на статията.

А именно, както се посочва в изявлението на канцеларията на Тачи за тази среща, Тачи изрази дълбока благодарност на САЩ за приноса му за "освобождението и независимостта на Косово".

Тачи изрази и убеждението, че след решението на Международния съд, нова вълна на признаване на т.нар Косово допринесе за независимостта на Косово и ще донесе повече мир, стабилност и развитие в региона.

Байдън убеди Тачи, че независимостта на Косово е необратима за САЩ и че териториалната цялост на т.нар Косово остава неприкосновено.

Той изрази голямо уважение към ангажимента на косовското правителство към върховенството на закона, тяхната решителност в безкомпромисна борба с корупцията и организираната престъпност, устойчиво икономическо развитие, зачитане на правата на общността и други процеси на развитие, съобщава Танюг.