София 27 °C София 27°C - разкъсана облачност Велико Търново 21 °C Велико Търново 21°C - облачно Пловдив 30 °C Пловдив 30°C - предимно облачно Варна 25 °C Варна 25°C - ясно небе Бургас 28 °C Бургас 28°C - разкъсана облачност

Експерти: От урните излезе оставката и на Кирил Петков

,,ГЕРБ трябва да поеме отговорност и да опита кабинет''

1 месецПолитика 6 Марияна Стойчева

Въпросът не е в оставките на Корнелия Нинова и Христо Иванов, а какво следва оттук нататък. А от урните излезе и тази на Кирил Петков.

Това коментираха в ефира на bTV експерти. 

,,Христо Иванов загуби и лични битки, например срещу Пеевски във Велико Търново при предишния вот. А Нинова водеше такива вътре в партията.''

Това заяви журналистът Илхан Андай. Според него от урните излязла и оставката на Кирил Петков. "Предполагам, че тя няма да се случи. Но ако стане, тогава може и да тръгне процесът", смята Андай. 

,,Видя се, че капсулирснето на партиите в твърдите ядра не работи, добави политологът Христо Панчугов. Оставката на Христо Иванов е истинска, за Корнелия Нинова не знаем дали ще възкръсне'', смята бившият екоминистър Емил Димитров-Ревизоро. 

Според тримата задачата сега е на първата политическа сила. Те смятат, че ГЕРБ трябва да поеме отговорност и да опита кабинет. Не можело да правиш кампания, че другият е лош и след това да му даваш да управлява, въпреки че си спечелил, както бе при сглобката. 

Не изключват обаче служебният кабинет на Главчев да остане до есента.

Панчугов обясни, че единствено ДПС има традиционен и постоянен вот.