София 10 °C София 10°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - разкъсана облачност Пловдив 12 °C Пловдив 12°C - разкъсана облачност Варна 12 °C Варна 12°C - предимно ясно Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Европейската комисия затяга механизмите за контрол върху износа на ваксини

ЕС остава ангажиран с международната солидарност
1 мЗдраве 227

ЕК прие по-строги мерки във връзка с механизма за прозрачност и разрешение за износ на ваксини срещу COVID-19, съобщи комисията на официалния си сайт.

"ЕС се гордее, че е дом на производители на ваксини, които не само доставят на гражданите на ЕС, но и изнасят по целия свят. Докато нашите държави-членки са изправени пред третата вълна на пандемията и не всяка компания изпълнява договора си, ЕС е единственият основен производител на ОИСР, който продължава да изнася ваксини в голям мащаб за десетки страни. Но отворените пътища трябва да са и в двете посоки. Ето защо Европейската комисия въвежда принципи на реципрочност и пропорционалност в съществуващия механизъм на ЕС за одобрение", заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

В допълнение към планирания износ за изпълнението на предварителните споразумения за покупка на ЕС (APA) с производителите на ваксини, държавите-членки и Комисията следва също да обмислят реципрочност и пропорционалност.

За да се получи пълна представа за търговията с ваксини, новият закон включва 17 държави, които преди това са били освободени от обхвата на регламента.

ЕС остава ангажиран с международната солидарност и затова ще продължи да изключва от тази схема доставки на ваксини за хуманитарна помощ или предназначени за 92 държави с ниски и средни доходи в списъка на COVAX Advance Market Angažment.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!