София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Фолклорен събор обединява българи

Традиции ще оживеят през септември пред НДК

14:22 ч. 03.09.2019 г.Общество 21

На 13, 14 и 15 септември в София ще се проведе „Световен общобългарски събор“, който събира българи от всички краища на света. Мястото ще бъде НДК, а форумът може да се определи като едно от най-мащабните събития през тази година в столицата. Това каза в Националния пресклуб на БТА Христо Станков- председател на Българския арт и фолклорен център „Нестия“.Сред участниците в събора срещаме много млади хора, които са запалени по духа на традициите.
 
Идеята да бъде организиран този събор в София е дошла през 2017г, когато много българи се събират заедно на  среща в Ибиса и заедно пеят и танцуват. „Целта на предстоящия събор е да върне българите под родната стряха.“, каза Станков на пресконференцията вБТА.
 
В програмата на събора са включени концерти, конференцията "За българите", изложба на носии и реквизит, кулинарни демонстрации, народни занаяти, фермерски базари, бирфест, народни борби, огнено и нестинарско шоу, спортни демонстрации. Изискването е към занаятчиите, които ще участват, е да представят продуктите си - например ще има грънчарска работилница. На фермерските пазари ще бъдат изложени екологични български храни. Ще има и различни организации от страната, които ще представят исторически възстановки.
Очаква се на събора да дойдат също българи от Албания, Косово и Молдова.