София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Френски гражданин се провали на изпит по френски в Канада

Според него провинцията е поставила твърде висока летва за нови имигранти

Йохан Фламан, 39-годишен, шофьор на камион от Лимож, Франция, който пристигa в Квебек, Канада, през 2018 г. по програмата за опит в Квебек, беше уверен, че владеенето на родния му език ще бъде достатъчно, за да премине френския тест, зададен от отдела на Имиграция, францизиране и интеграция. За негова изненада – той се проваля на изпита.

Той каза в интервю пред The Guardian:

Ако аз се провалих, при положение, че съм френски гражданин, не мога да разбера как някой, който е мексиканец, който не говори френски, ще успее да вземе изпита.

Според него провинцията е поставила твърде висока летва за нови имигранти.

„Човек, който все още не е усвоил френски, ще бъде много по-затруднен. Особено някой, идващ от страна, където френски не се говори, но все пак трябва да премине теста, за да може да живее тук“.

Програмата за опит в Квебек ускорява постоянното пребиваване за чуждестранни студенти и работници, вече установени в провинцията. Правителството на Коалиция Avenir Québec ревизира програмата миналата година след широко разпространено противоречие за първия неуспешен опит за реформа през 2019 г.

Фламан заяви, че не е съгласен по принцип с изискването имигрантите да докажат, че говорят френски. Той обаче смята, че тестът не трябва да бъде толкова тежък, че местният френски има проблеми, съобщава Ottawa Citizen .

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!