София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Галин Цоков: С отпадането на таксите за студентите ще се увеличи конкуренцията

По думите на министъра мярката не е еднократен акт, а цялостна правителствена политика

24 сОбразование 311 Иванина Игнатова

С отпадането на таксите за студентите ще се увеличи конкуренцията по отношение на местата, определени за държавна поръчка във висшите държавни училища. Това мнение изрази министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков в ефира на БНР.

Кабинетът предлага да отпаднат таксите за обучение на студенти и докторанти в държавните висши училища, приети в местата, които държавата субсидира. За целта ще бъдат инициирани промени в Закона за висшето образование. Необходимата сума се изчислява на между 120 и 150 милиона лева годишно. Тези средства са осигурени още от втория семестър на тази учебна година.

По думите на министъра мярката не е еднократен акт, а цялостна правителствена политика. Мярката е насочена към това да се разшири достъпът, а не да са намали конкуренцията, каза Цоков. Миналата годината българската образователна система влезе в един годишен доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и един от лошите за нас индикатори е, че 17% от младежите между 18 и 25 години нито учат, нито работят, нито се занимават дейности, свързани с неформално образование, коментира проф. Цоков.

Средната такса на обучение на студентите държавна поръчка миналата година е 1050 лв., каза министърът. Влагаме пари в децата на България. За десет години с 12% са нараснали хората, завършващи висше образование, които се осигуряват в България. Сега той е 86%. Завършването на висше образование в България гарантира, че младежите ще останат в страната ни, каза още проф. Цоков.

Средният доход на завършилия висше образование е 2200 лв., а преди шест години той е бил 950 лв, каза министърът. Най-добрият механизъм за това нашите, завършили висше образование деца да останат в България е, когато се разширява възможността за получаване добре платена работа и други социални осигуровки като детски градини, посочи той. „Парите вече не са основен фактор за това децата ни да отиват в чужбина", каза проф. Цоков.

Националният статистически институт показва, че хората, завършили висше образование, получават от два до три пъти по-високи заплати от останалите, коментира още образователният министър.

За още новини: www.eurocom.bg