София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Галъп: Светът губи доверие в световните лидери

Ангела Меркел е най-позитивно оцененият политически лидер
пропускане

Галъп: Светът губи доверие в световните лидери

Ангела Меркел е най-позитивно оцененият политически лидер

1 годинаОбщество 21 Боряна Райчева


Твърди се, че във времена на несигурност ние се нуждаем от своите лидери, за да "отскочим" - историята ни дава примери като Уинстън Чърчил, Нелсън Мандела, Махатма Ганди и много други. Но докато наблюдаваме ефективно международното бизнес лидерство, политическото лидерство търпи нарастващо негативно отношение. Това показва проучването на "Галъп интернешънъл", което разкрива, че негативното отношение към основните световни политически лидери нараства.

Проучването, проведено в 57 страни по света, показва, че германският канцлер Ангела Меркел запазва своя имидж, заемайки основно място като най-позитивно оценен политически лидер, но губи 6 пункта в сравнение с предходната година. Миналогодишният номер едно - президентът на Франция Еманюел Макрон - има значителен спад в оценките си в международен план. И двамата европейски лидери бяха изправени пред значителни предизвикателства в собствените си страни през последната година.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп остава в дъното на класацията с 58% неодобрение, а руският президент Владимир Путин губи доста от позитивната си оценка, която събра миналата година. Благосклонността към Путин, в собствената му страна, също е в упадък, водена често от икономически предизвикателства.

Папа Франциск, както и миналата година, получава най-голямо доверие сред световните лидери с нетна стойност от +28 пункта.

Разбира се, разпознаваемостта на различните лидери в различните части на света е различна. Например, в България има по-ясно отношение към западните лидери или президента на Русия Владимир Путин, но лидери на страни като Индия, Китай, Саудитска Арабия, Израел и т.н. са по-слабо познати.

България не прави изключение от световните тенденции. И у нас продължи разколебаването на доверието в западни ръководители. Пречупва се оценката за френския президент Еманюел Макрон - очевидно на фона на тежката ситуация във Франция със социални протести на "жълтите жилетки" и неодобряваните в България предложения на Макрон за регулации в ЕС.

Изследването на „Галъп Интернешънъл“ е проведено сред общо 46 952 души.