София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Георги Гьоков: БСП предлага законопроект за прекратяване на харченето на държавни пари

БСП настоява за промени в Закона за публичните финанси
7 сПолитика 263 Мирослав Митков

"БСП настоява за промени в Закона за публичните финанси, с които да бъде прекратена сегашната порочна практика, наложена от управлението на ГЕРБ - държавният бюджет да се харчи без санкцията на Народното събрание. Не си спомням някое друго правителство толкова да е нарушавало това правило, колкото ГЕРБ в последните години и особено наскоро покрай предизборната кампанията. Борисов раздаде от прозореца на джипката около 5 млрд. леве. Ето това предлагаме да се промени с нашия законопроект и очакваме подкрепа от всички формации, обявили се за смяна на модела "Борисов". Това заяви народният представител от Парламентарната група на "БСП за България" Георги Гьоков.

"Когато ГЕРБ върнат мандата за съставяне на правителство, защото нямат подкрепа, ще дойде ред и отговорност на втората парламентарна сила - "Има такъв народ", да предложи кабинет. За мен обаче е подозрително мълчанието на представителите на формацията. Странно е, че отказват подкрепа от всички, при положение че нямат мнозинство за съставяне на правителство без подкрепата на БСП. Така че смятам техните изказвания за доста екзотични, но не и отговорни и държавнически", коментира депутатът от левицата.

Гьоков припомни, че миналото лято много депутати и представители на БСП са присъствали на антиправителствените протести, но още тогава се е взело решение да не бъдат правени опита за оглавяване.

"Хората спонтанно излязоха да протестират и не беше правилно да бъдат политизирани. Въпреки това видяхме, че няколко партии успешно яхнаха народното недоволството и сега дори са в парламента", посочи той.

Георги Гьоков коментира и някои от предложенията за промени в Изборния кодекс. "БСП е "за" и на няколко пъти предлага въвеждането на 100% машинно гласуване. Мажоритарният вот в два тура, според мен, е напълно неприложим в България. При такава система в парламента, както и много анализатори правилно посочват, ще има две или три партии, от които едната ще бъде абсолютно доминираща, а друга ще получи мандатите се на етническа основа. Затова с право се отхвърли това предложение", посочи той.

Според Гьоков намаляването или спирането на държавната субсидия за политическите партии ще попречи на нормалното функциониране на партиите и ще ги принуди да търсят друго, нерегламентирано финансиране, което ще увеличи техните зависимости.

"Затова и БСП настояваме за абсолютна прозрачност на финансирането на партиите - не само от държавната субсидия, но и финансирането от други източници да излезе на светло", подчерта депутатът.

"Ако третият мандат за съставяне на правителство стигне до БСП, ще се събере Националният съвет на партията и ще се вземе колективно решение", каза още Георги Гьоков.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!