София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Гърция: Турция застрашава сигурността в Кипър

Гръцкото правителство осъди действията на източната си съседка

10:19 ч. 31.07.2019 г.Политика 8

Новото гръцко правителство осъди остро действията на Турция, по отношение на Кипър. Гръцката позиция е основана на конфликта, който пораждат  турските сондажи за нефт и газ, в района на Кипър.

Намесата на Турция е определяна от гърците като излагане на риск на сигурността на Средиземноморието. До тази ситуация се стигна, след като Кипър установи находища на нефт и газ, в близост до територията си в Средиземно море, но срещна трудности да ги проучва и разработва, в лицето на Турция, която предявява претенции към част от ресурсите.

Гръцкият министър на външните работи Никос Дендияс заяви, че действията на Турция са незаконни и погазват принципите на международното право. Тези действия застрашават сигурността в региона и са напълно осъдими, допълни той пред репортери, по време на срещата си с египетския си колега Самех Шукри.

Откритието на запасите нефт и газ, в района на Кипър, засилиха напрежението между двете етнически групи на острова, като задълбочиха разделението и нанесоха удар по и без това нестабилните дипломатически отношения.